Vijesti

Предсједник удружења "Грин Тим": Moрамо реаговати прије него нам угрозе природне ресурсе

"На нама је да учинимо све да спријечимо одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори, јер је превише времена изгубљено на пријетње тужбама и пребацивање одговорности. Стварно је дошао тренутак да се активирају правни механизми и прије него што Хрватска крене у израду студије утицаја на животну средину", рекао је Марио Црнковић у интервјуу за "Глас Српске".

Ово удружење се активно бори да Хрватска и Словенија одустану од намјере да отпад из нуклеарке “Кршко” одлажу у близини границе са БиХ, што би угрозило природне ресурсе и многа мјеста у долини ријеке Уне.

На питање новинара постоји ли шанса да Хрватска одустане од своје намјере он је рекао да вјерује у тај расплет догађаја и да они само бране став да Трговска гора и микролокација Черкезовац, чији је улаз на 800 метара од ријеке Уне, није адекватна. Нагласио је да не смије да се дозволи угрожавање живота, зарад материјалних добити и да је народ и њихова борба тренутно кључна. "Стварно је неопходно да свако сноси свој дио одговорности, кренувши од нас у организацијама цивилног друштва, па да самог врха државе. Сви имамо одговорности и спектар ствари које можемо учинити. Што прије крене радити свако свој дио посла, а мање говорити како неко други није учинио нешто, прије ћемо доћи до рјешења ове крајње озбиљне пријетње по све нас", истакао је Црнковић.

Он је додао да је потребно ријешити питање координације свих активности, као што се треба и озбиљније приступити успостављању бољег вертикалног дијалога између грађана и политичких представника. "Постоје ствари које грађани не могу носити, као што постоје и ствари које и политичари не треба да раде. Само заједничким дјеловањем, с обзиром на то да имамо исти циљ, можемо учинити значајне искораке", нагласио је Црнковић.

Такође је рекао да "Грин Тим" намјерава дати све од себе да расплете клупко координисања активности које се тичу супротстављања намјери Хрватске, уколико то политички представници не ураде. Закључио је да ће активирати и Архуску конвенцију, а план им је и да упознају јавност у Словенији са проблемима које носи потенцијално одлагање радиоактивног отпада на граници са БиХ.

 

Фронтал

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog