Društvo

Kako "Amber alert" pomaže u pronalaženju nestale djece (VIDEO)

Fondacija "Tijana Jurić" iz Srbije ukazala je na značaj uvođenja sistema "Amber alert" kao pomoć u pronalaženju nestale djece. Fondacija je pripremila spot, koji bilježi dramatičnu priču o otmici devojčice koja se završava srećno zahvaljujući upravo "Amber alert" sistemu, koji u traganje za otetim djetetom uključuje čitavo društvo - i institucije i obične ljude, dok se u potragu kreće odmah

Šta je "Amber alert"?
 
Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena (eng. Amber Alert – America’s Missing: Broadcast Emergency Response).
 
Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale djece. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.
 
Koji su kriterijumi za objavljivanje Amber Alerta?
 
Najčešći kriterijumi za objavljivanje Amber Alerta koji se pojavljuju u Evropi, međutim, treba imati u vidu da svaka država ima slobodu da uvede svoje kriterijume, a u odnosu na potrebe koje proizilaze iz sopstvene prakse:
 
-Potraga se vrši za maloljetnom osobom (osobom mlađom od 18 godina);
-Postoji potvrda od strane policije da objava alarma neće ugroziti život djeteta;
-Postoji sumnja da otmičar ima nameru da povredi dete;
-Dostupnost osnovnih informacija (npr. kako dijete izgleda);
-Sumnja da nestanak ima potencijalno ugrožavajuće posljedice po život djeteta;
-Nepoznate okolnosti nestanka;
-Ukoliko je u pitanju dijete koje je pobjeglo od kuće, mehanizam se ne aktivira, osim u specifičnim okolnostima, i to obično kada dijete ima manje od 13 godina, dakle, da dijete nije u tinejdžerskom periodu
 
Vremenski period od momenta prijave slučaja nestalog djeteta koje zadovoljava kriterijume za objavu Alerta i momenta aktiviranja Alerta ne smije da bude duži od sat vremena. Alert traje maksimum 24 sata, s tim što se na svakih 6 sati revidira odluka da li Alert treba ugasiti prije isteka 24 sata.
 
Otac nastradale djevojčice Tijane, Igor Jurić, koji je ujedno pokretač istoimene fondacije koja je predložila uvođenje Alerta u Srbiji, rekao je da je uviđaj pokazao da je Tijana bila živa tri sata nakon što je oteta.
 
- To znači da se odmah krenulo u potragu za njom, ona bi možda sada bila sa nama. Uveden je "Tijanin zakon", promenjen je krivični zakonik i uvedena kazna doživotnog zatvora za počinioce najtežih krivičnih dela, a sada smo pokrenuli inicijativu za uvođenje "Amber alert" sistema. Statistika kaže da ukoliko se on pokrene, u više od 90 odsto slučajeva dijete je spaseno. Kada je otmica dece u pitanju, iako je to najređi vid nestanka dece u Srbiji, ukoliko se ono ne pronađe u naredna tri sata, smrtnost je gotovo 80 odsto. Takav slučaj se desio upravo našoj Tijani - istakao je Jurić.
 
Pogledajte spot "Amber Alert Serbia":
 
 
 
Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog