Vijesti

Синиша Михаиловић прихваћен за конзула БиХ у Истанбулу

Турске власти издале су егзекватуру уреднику информативног програма РТРС-а Синиши Михаиловићу којом је одобрено његово именовање за конзула Босне и Херцеговине у Истанбулу, сазнаје klix.ba.

Михаиловић који је на позицију конзула именован на приједлог члана Предсједништва Босне и Херцеговине из реда српског народа Милорада Додика ускоро би требао започети дипломатску обуку, а након тога и отпутовати у град на Босфору.

Бечком конвенцијом о конзуларним односима дефинисано је да се шефу конзулата допушта да обавља своје функције одобрењем од државе приматељице, а које се назива егзекватура, независно од облика тог одобрења. Држава може одбити издавање егзекватуре и није дужна држави пошиљатељици саопштити разлоге свог одбијања.

Босна и Херцеговина већ извјесно вријеме нема конзула у Истанбулу с обзиром на то да су још у децембру 2018. године чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик и Жељко Комшић повукли дипломате које су именовали њихови претходници Младен Иванић и Драган Човић. Међу тим дипломатама налазио се и генерални конзул БиХ у Истанбулу Игор Бабић.


Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog