Vijesti

Ozvaničen početak radova na mostu preko Save

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške zvanično počinje danas.

Svečanosti povodom početka radova na mostu preko Save u Gradišci prisustvovali su predsjednik Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, Evropska komesarka za transport Violeta Bulc, zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Saša Delipagić, te drugi zvaničnici Republike Srpske.
 

 
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da je ovo velika razvojna šansa za Republiku Srpsku i njene ljude.
 
"Neki zlobnici su pitali sve ovo vrijeme kuda vodi ovaj auto-put. Sada im kažem da ovaj put vodi u EU. Sigurna sam da će gradnja mosta mnogo značiti kako za naše građane tako i za građane iz EU koji će dolaziti kod nas, ali i za turiste. Ovo je veoma važno i za našu privredu. Ovo je velika razvojna šansa za Republiku Srpsku i ljude ovog kraja", istakla je Cvijanovićeva.
 
Srpski član Predsjednišva BiH Milorad Dodik je izjavio da je ovaj most želja i da će povezivati naš kraj sa čitavom Evropom.
 
"Gradnja mostova i njihov značaj ispisali su mnoge pjesme i mnogi književne radove, i nikada nije bilo dovoljno reći šta most znači, ali čekati most deset godina kao sto mi čekamo svakako oni koji opisuju mostove mogli bi unijeti riječ želja, htjenje i neodustati htjeti. Zahvaljujem se Vladi Hrvatske na razumijevanju, ali i predstavnicima EU što su bili s nama. Najvažnije je da ćemo dobiti most koji je želja i most koji će povezati i naš kraj sa čitavom Evropom gdje pripada i Hrvatska. Onima koji odlaze poručujemo da gradimo neku perspektivu i da je ta perspektiva za sve ljude", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.
 
Dodik je poručio i da su Republika Srpska, a time i BiH, snažno opredjljeni za EU ali ne i za NATO.
 
"Danas je veliki dan za Republiku Srpsku. Mi ovaj projekat izgradnje mosta čekamo skoro pa deceniju", rekao je u obraćanju na svečanosti predsjednik Vlade RS Radovan Višković i dodao: "Sa ovim mostom Republika Srpska i BiH otvara svoja vrata prema EU, a naših izgrađenih 120 km auto-puta koliko imamo u ovom momentu dobija pravi smisao i pravo značenje, i sve ove godine smo upravo radili na tom polju."
 
Višković je naglasio i važnost povezivanja kako bi se građanima omogućio brži i bolji prosperitet.
 
"Ovaj most koji će povezivati dvije države će omogućiti puno brži razvoj i za Republiku Srpsku a samim tim i za BiH. Ovim mostom dobijaju svi građani BiH i ovo je jedan značajan infrastrukturni projekat. Gradnja ovog mosta se slučajno ili namjerno poklopila i sa izgradnjom mosta isto na rijeci Savi ali na drugom kraju, Rači kod Bijeljine. Ovaj most i onaj most će biti poveznica autoputeva. Moramo se povezivati kako bi građanima omogućili brži i bolji razvoj i prosperitet", kazao je Višković.
 
Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacije i transporta BiH, izrazio je vjeru u ovaj projekat, istakavši da će u skorijoj budućnosti ovaj most imati veliko značenje i korist za obje države, te da će trajno riješiti problem prelaska ljudi i roba preko granice.
 

 
"Most preko rijeke Save kod Gradiške je veza između dvije susjedne i prijateljske države BiH i Hrvatske. Mi u ministarstvu komunikacija i transporta BiH polažemo upravo na regionalno povezivanje u oblasti transporta i transportne infrastrukture", izjavio je Dalipagić.
 
Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler je poručio da je Evropska unija tu da pomogne i pronađe kompromisna rješenja, te da će ovaj most povezati BiH sa svim glavnim gradovima i EU.
 

 
"Novi most znači novi granični prelaz između BiH i Hrvatske. Glavna poruka je da je EU tu, tu smo da vam pomognemo, tu smo da pomognemo u pronalaženju kompromisnih rješenja, tu smo za povezivanje svih a za dobrobit svih građana. Najveći dio sredstava od grantova EU, preko jedne četvrtine sredstava, tj. preko 200 miliona evra bespovratnih sredstava odlazi upravo u BiH. Mislim da ovo ide u prilogu onom klišeu da je BiH uvijek zadnja. U ovom slučaju mislim da svi možemo biti ponosni da je zapravo BiH na ovom polju vodeća", kazao je Satler.
 
Evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc istakla je da je most na Savi važan projekat u okviru bolje infrastrukturne povezanosti. Ona je istakla da su jasno vidljive prednosti koje ovaj projekat donosi građanima i preduzećima u BiH i Hrvatskoj.
 
"Drago mi je da mogu svjedočiti rezultatu velikog uloženog truda, dugo očekivanom početku gradnje mosta. Danas ne slavimo samo početak radova, projekat ima i mnogo više u sebi. Postoji više razloga, prije svega mostovi nas povezuju, premošćujemo prepreke koje nas dijele, povezujemo se i komuniciramo. Tome će služiti ovaj most i to je evropska perspektiva. Drugo riječ je o važnom projektu u okviru projekta saradnje u području transporta i povezivanja", rekla je Bulcova.
 
Ugovor o izgradnji mosta su polovinom jula potpisali zvaničnici BiH i preduzeća Hrvatske ceste sa predstavnicima kompanije Integral inženjering iz Laktaša, koja je, u konzorcijumu sa firmama Đuro Đaković montaža i Zagreb-montaža, dostavila najpovoljniju ponudu od 23,49 miliona evra na tender za realizaciju tog važnog projekta.
 
Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake - po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.
 
Ugovorom je predviđeno da radovi, od uvođenja izvođača u posao, treba da budu završeni u roku od 30 mjeseci.
 


Frontal/Danka Savić
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog