Zanimljivosti

Posljednje riječi genija koji do 5. godine nije progovorio

Kada je bio dijete, veliki genije nije progovorio ni riječ do 5. godine.

Albert Ajnštajn bio je veoma mirno i povučeno dete. Nije progovorio ni riječ sve do 5. godine života što je mnogo zabrinulo njegove roditelje. Onda je iznenada jednog dana za večerom rekao da je "supa previše vruća".

Kada su ga roditelji pitali zašto nije progovorio nijednu riječ do tada, on je rekao da je sve bilo u redu do tog momenta. Otac mu je, kada je imao pet godina, poklonio kompas koji ga je zaintrigirao i približio nauci.

Sa 17 godina je upisao politehničku školu gdje je položio matematiku i nauku, ali je pao na drugim predmetima. Posvetio je 10 godina svog života teoriji relativiteta koju je objavio 1915. godine. Ipak, nikada nije dobio Nobelovu nagradu za svoje otkriće jer je ostala previše kontroverzna.

Volio je muziku i jednom je rekao da bi volio da bude muzičar da nije naučnik. Radio je do posljednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu.

Imao je 76 godina kada je umro. Uzrok smrti bila je ruptura aneurizme koja je već bila operisana 1948. godine. Odbio je da ide na novu operaciju i izjavio da želi da ode onda kada on to želi i da život ne treba nastavljati vještačkim putem.

"Odradio sam svoj dio posla. Vrijeme je da se ode. Ja ću to da uradim elegantno“, izjavio je on.

Njegove posljednje riječi na samrti ostaće zauvijek nepoznate jer ih je izgovorio na maternjem njemačkom jeziku. Jedini svjedok bila je medicinska sestra, ali ona nije znala jezik. Iako ne znamo koje su mu posljednje reči koje je izgovorio, znamo koje su posljednje napisane.

Pored njegove postelje pronađen je nedovršeni govor koji je htio da drži u Izraelu. Govor je pozivao na mir u svijetu.

Albert Ajnštaj je preminuo 18. aprila 1955. godine, a njegove posljednje izgovorene riječi možda su misterija, ali je zato pisanim poslao jasnu poruku svim svjetskim liderima. Šteta što ga je smrt prekinula usred pisanja govora jer je mnogo toga imao da napiše.

 

Izvor: b92
Twitter
Anketa

U ovom trenutku čega se najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog