Vijesti

Novi kiks bh diplomatije – Kada je ambasador protiv asimilacije

Da Bosna i Hercegovina ima problema sa diplomatskim kadrom širom svijeta nije nepoznanica.

Kako je odabir diplomata isključivo političko pitanje te o ljudima koji nas u svijetu predstavljaju isključivo odlučuju stranački šefovi, koji u ovome vide priliku uhljebljavanja svog kadra, ne čudi kada s vremena na vrijeme novinske stupce i naslovnice online portala pune upravo te „uzdanice“ nekim gafom ili pak kaznenim djelom koji su počinili. 

Iako bi trebali zastupati interese države koju predstavljaju u svijetu, svaki oblik javnog istupanja se smatra zvaničnim stavom ambasade u kojoj su zaposleni. Očigledno da pojedinci još uvijek zaboravljaju da iznošenje stavova na društvenim mrežama ne može biti ličnog karaktera ako se obavlja javna funkcija. Nije bilo potrebe dugo čekati na novu, blago rečeno, kontroverznu izjavu jednog bh diplomate.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj i nerezidentni ambasador u Islandu Nedim Makarević je na svom tviter profilu rekao kako „asimilacija u svijetu prijeti da proguta naše ljude izvan domovine.“ Ambasador Makarević prema objavljenoj slici teksta u Oslobođenju za koji je dao izjavu te druženja naše dijaspore nazvao svojevrsnim lijekom protiv asimilacije, zaboravlja koliko je upravo asimilacija ne samo potrebna nego i važna za svakoga, ko svoj život započinje negdje drugo.

Iako se pokušao u prepisci sa ljudima koji su zahtijevali da se javno očituje po pitanju zaustavljanja asimilacije referirati na ranije objavljene tekstove u kojima govori da je problem treće generacije naše dijaspore nepoznavanje jezika svojih predaka, ostaje i više nego upitno na kakav način nas ambasador zaista predstavlja u Evropi i do kada će Ministarstvo vanjskih poslova ćuteći gledati kako politički podoban kadar nastavlja rušiti ionako okrnjen ugled Bosne i Hercegovine.

Dok sve zemlje Evropske unije imaju jasnu politiku prema azilantima i osobama koje dolaze započeti svoj život na njihovoj teritoriji, apostrofirajući kako je svaki doseljenik dužan da se u što kraćem roku asimilira, znači ne da zaboravi odakle dolazi nego se što bolje prilagodi novom podneblju, ambasador Makarević to očigledno smatra lošom praksom.

Ne bi čudilo da ovaj ispad SDA-ovog kadra ostane bez osude javnosti budući da su svi dosadašnji kiksevi diplomata brzo zaboravljani, tako da ambasador Makarević zasigurno nije usamljen slučaj. Valja se još podsjetiti da je Makarević došao u žižu javnosti kada su prije par godina bh mediji došli do saznanja kako je on otuđio novce namijenjene izgradnji prve bosansko-pakistanske škole.

Ostaje nada da će je doći dan kada će Bosna i Hercegovina moći s ponosom gledati na svoje diplomate a ne se redovito sramiti njihovih izjava ili pak djela.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog