Vijesti

BiH prva država u regiji sa svojim FSC standardom

Bosna i Hercegovina prva je i trenutno jedina država u regiji koja ima svoj FSC standard, čime je preduzećima u BiH olakšan put do FSC certifikata i međunarodnog tržišta.

Taj certifikat garantuje da se šumom u odrađenom preduzeću upravlja transparentno, u skladu s ključnim međunarodnim propisima i domaćom legislativom, uključujući veći stepen zaštite prirode. Objavljeno je to danas na svečanosti u sarajevskom hotelu Holiday, uz prisustvo predstavnika relevantnih ministarstava, te mnogih stručnjaka iz šumarskog sektora kako Federacije BiH, tako i Republike Srpske.


„Radna grupa za razvoj FSC standarda započela je s radom početkom 2016. godine, a umjesto uobičajenih desetak članova, zbog zahtjeva samog FSC-a da u članstvu postoje predstavnici ekonomskog, društvenog i naučnog sektora, kao i zbog administrativnog ustroja BiH, naša je radna grupa brojala 23 člana. Naravno, vodili smo računa o zastupljenosti žena, kao i svih nacionalnosti. Posao smo priveli kraju prije planiranog datuma i bez prepreka", izjavila je Petra Remeta, direktorica programa WWF Adrije, predstavivši projekt promovisanja odgovornog upravljanja šumama u Bosni i Hercegovini, koji se uz finansijsku potporu preduzeća skandinavskog namještaja IKEA provodi još od 2012. godine.

Nakon uspješnog certifikovanja 56.000 ha šuma tuzlanskog kantona, te 121.000 ha šuma srednjobosanskog kantona, od 2015. godine, u partnerstvu s Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, WWF provodi proces razvoja FSC standarda i podizanja svijesti o važnosti EU Uredbe o drvu, u koji su uključena oba entiteta u BiH, kao i distrikt Brčko. Ovaj standard stupiće na snagu u martu iduće godine, do kada bi se sva šumarska preduzeća u BiH trebale prebaciti na korištenje novog standarda.

Samim time što BiH ima svoj standard, postupak certifikovanja postaje brži i jeftiniji, a omogućava i poređenja te analize među preduzećima. Dosadašnja primjena generičkog standarda bila je složeniji i dugotrajniji proces. Ostale države regije, uključujući EU članice Sloveniju i Hrvatsku, još nisu izradile svoje FSC standarde.

Uz već spomenutih ukupno 177.000 ha šuma certifikovanih u okviru ovoga projekta, WWF privodi kraju i certifikovanje preostalih 65.000 ha šuma Srednjobosanskog kantona. Certifikat se očekuje u rano proljeće.

FSC (Forest Stewardship Council) je međunarodna organizacija koja se brine za odgovorno upravljanje šumama širem svijeta. To je nezavisno, nevladino i neprofitno udruženje osnovano 1993. godine čiji cilj je osigurati da se šumama upravlja na ekološko odgovorni, društveno korisni i ekonomsko isplativi način, uz poštivanje radnih prava radnika i njihovu zaštitu na radu. FSC potrošačima daje mogućnost odabira proizvoda pomoću oznake koja jgarantuje da je proizveden po načelima održivog upravljanja. 

Proizvodi poput drva i papira, koji potiču iz FSC certifikovanih šuma prepoznaju se po FSC oznaci. Kako bi oznaka bila vjerodostojna, svaka faza u lancu dobave (od sječe drva u šumi do izrade konačnog proizvoda) mora biti certifikovana. Na primjer, ako vlasnik šume, tvornica papira, trgovac papira na veliko i štamparija imaju dokaz o proizvodnji prema FSC kriterijima, tada se proizvod smije označiti i prodati kao FSC proizvod.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog