Vijesti

Gradonačelnik Bihaća: Prestajemo davati novac za Vučjak...Dogorjelo nam je do nokata!

Policija Unsko-sanskog kantona počela je sa dislociranjem migranata i izbjeglica koji su boravili na javnim površinama i u napuštenim objektima na lokaciju privremenog prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća.

Angažovan je veliki broj policijskih službenika, prenose federalni mediji.

Kantonalna Vlada na ovaj način počela je primjenjivati mjere ograničavanja kretanja.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić istakao je da su, usljed sve većih priliva migranata i alarmantne situacije, kantonalne vlasti odlučile da pokušaju normalizovati situaciju.

- Ove mjere bile su operativne tokom vikenda, biće i danas, kao i u narednom periodu. Mjere se odnose na izmještanje svih osoba koje nemaju adekvatan smještaj i koje se ne nalaze u nekom od legalnih smještaja u prihvatnim centrima koji su organizovani na području Unsko-sanskog kantona - rekao je Šiljdedić.

On je naveo da će sve osobe koje se nalaze na javnim površinama, u napuštenim objektima i neprijavljenom smještaju u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bihaću i drugim gradovima biti izmještene u kamp Vučjak.

Kantonalne Vlasti, ali i građani, svakodnevno upozoravaju da je ozbiljno narušena bezbjednosna i zdravstveno-epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu.

Šiljdedić je naveo da je cilj ove mjere da se koliko-toliko uredi normalan život građana u kantonu, te prevencija svih negativnih aktivnosti od prosjačenja, skitnje, krivičnih djela, provala u privatne objekte i slično.

- To na neki način nije ograničavanje kretanja, ali sve osobe koje su uzurpirale javne površine i naselja biće premještene u kamp Vučjak. Za sada imamo mogućnost da ih smjestimo, a u suprotnom očekujemo od drugih gradova da rasterete Bihać - istakao je Šiljdedić.

Dolaskom zime migrantima na području Bihaća postaje sve teže, zbog čega je gradonačelnik ovog grada Šuhret Fazlić danas u obraćanju medijima u Sarajevu istakao potrebu veće uključenosti nadležnih institucija u rješavanje problema migrantske krize.

Bihać je već dvije godine pod stalnim pritiskom ilegalnih migranata, dok humanitarna, bezbjednosna i epidemiološka situacija postaje alarmantna dolaskom hladnijih mjeseci, kako za migrante, tako i za građane.

Fazlić naglašava da Ministarstvo bezbjednosti BiH i nadležne institucije nisu provele nijedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela, koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.

Na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše u prihvatnim centrima se nalazi oko 3.500 migranata, a procjenjuje se da ih je oko 2.500 neregistrovanih, odnosno van centara.

Fazlić je rekao da će od idućeg ponedjeljka prestati davati novac za Vučjak, u koji su do sada uložili 100.000 KM i koji svakodnevno pomažu, a da će, ako i to ne urodi plodom, formirati kamp Krajišnika pred PS BiH.

- Dogorjelo nam je do nokata - rekao je Fazlić.

Istakao je da ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić minimizira situaciju, kao da kriza ne postoji, te da nije tačno to što je rekao - da u BiH ima oko 4.000 migranata.

- Sad ih u Bihaću ima oko 6.000. Kad god se govori o novcu, svi se pokušavaju okoristiti, a Bihaću niko ni marke nije dao - rekao je Fazlić.

Dodao je da traže plan, ne za migrantsku krizu, već za Bihać, te da neko treba da preuzme lidersku poziciju u rješavanju problema.

Ukazao je i na ponašanje Hrvatske, ističići da migrante vraća u BiH.

- U nedjelju su devet njih vratili - tvrdi Fazlić te dodaje da u Bihać dnevno dođe najmanje 150 migranata iz Sarajeva.

 

 

Izvor: avaz

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog