Društvo

Ускоро обавезна наплата пластичних врећица: циљ одговорније понашање према животној средини

Иако ће Европска унија 2021. године потпуно забранити употребу појединих производа од пластике, у Српској с циљем заштите животне средине за сада је једино извјесно да ће ускоро бити уведена обавезна наплата пластичних врећица, чија се мјесечна потрошња мјери милионима.

Институције ЕУ донијеле су одлуку да с циљем смањења утицаја пластике на животну средину забране коришћење једнократних производа попут сламки, штапића за уши, пластичног прибора за јело и осталог. 

Потпуна забрана поменутих једнократних производа, како кажу у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, још није на дневном реду у Српској, наводећи да министарство ради на подизању свијести јавности о штетности тих производа.

Истичу да је РС започела усаглашавање са новим рјешењима европског законодавства кроз Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом, а о којем су посланици Народне скупштине РС расправљали прошле седмице. 

- Нацртом се прецизније прописује управљање отпадним пластичним кесама. Када закон буде усвојен трговци ће бити обавезни да кесе наплаћује на продајном мјесту - казали су у ресорном министарству и подсјетили да се пластичне кесе дуго разграђују, а да је због мале тежине, тешко контролисати њихово одлагање на депонијама.

Додали су да ће након коначног усвајања закона, ресорни министар донијети правилник којим ће бити уређен начин евидентирања набављених количина пластичних кеса за ношење, потрошњу и залихе.

- Прекомјерна употреба пластичних производа не би имала негативне посљедице да се на исправан начин одлаже и управља тим отпадом.  Очекујемо да ће се новим законским рјешењима, али и континуираним подизањем свијести јавности смањити негативан утицај на животну средину – навели су у Министарству за просторно уређење.

Истичу да циљ нових прописа није додатно оптерећивање грађана, већ буђење свијести јавности како би се сви одговорније понашали према животној средини. 

- Због прекомјерног коришћења пластичних кеса, троше се природна богатства и енергија, јер оне послије употребе, која према истраживањима траје свега 12 минута, завршавају у природи, загађују водотоке и убијају животиње које их замијене за храну - рекли су у ресорном министарству.  

Додали су да се сваке године у свијету потроши више од 500 милијарди пластичних кеса, од којих се због високих трошкова рециклира мање од један одсто, док осталих 99 одсто завршава у природи. 

- Мјесечна потрошња пластичних кеса у БиХ је око 100 милиона, а за РС нема прецизних података - навели су у ресорном министарству и додали да је у Србији након увођења наплате кеса потрошња смањена за 80 одсто.

Директор Института за заштиту и екологију РС Предраг Илић поздравио је нова законска рјешења, нагласивши да Српска треба слиједити праксу ЕУ.

- Требало би се окренути и промоцији биоразградивих кеса јер, без обзира што ће се пластичне кесе наплаћивати, оне ће се и даље користити, само у мањој мјери. Због тога је важно да биоразградиве кесе имају већу примјену, јер им не треба неколико година се брзо разграде у животној средини. Неки тржни центри у РС већ користе такве кесе - рекао је Илић.

 

500

милијарди пластичних 

кеса потроши 

се годишње у свијету

 

1%

пластичних кеса 

буде рециклирано

 

99%

пластичних кеса 

заврши у природи 

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog