Politika

Američki Senat raspravljao o BiH

Američki senatori održali su juče saslušanje o temi Zapadnog Balkana na sjednici Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Senatu. Neke od glavnih tema bile su etničke podjele u BiH, zastoj u formiranju vlasti i blokade u NATO integracijama.

Matthew Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan kao glavnog krivca za blokade navodi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Sada radimo na kompromisu i da da se formira Savjet ministara BiH. Pokušavamo izvršiti pritisak i da se pošalje ANP. Ali glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. Pri tome moram naglasiti da ANP nije članstvo u NATO-u, nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini", kazao je Palmer.

On je istakao da je u prošlosti bilo nekoliko pokušaja reformi, ali stvari se odvijaju sporo.

"Samo da navedem nekoliko primjera – Aprilski paket i Butmirski razgovori, oni koji blokiraju promjene, su oni koji imaju najviše interesa od ovakvog stanja na Balkanu. Moram istaknuti da je recimo izborna reforma veoma važna kada je riječ o popravljanju situacije u BiH", rekao je Palmer.

Palmer je kazao da je "razočaravajuće vodstvo, kako na entitetskom tako i na državnom nivou, koje se ponaša nacionalistički radeći malo kako bi pomoglo običnim građanima".

"Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i opštinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga nadati se. I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, kazao je Palmer u uvodnom obraćanju senatorima.

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen željela je znati kako se stvari razvijaju na terenu po pitanju vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Najviše frustrira odlazak mladih ljudi u prekomjernom broju, koji ne vide svoju budućnost u toj zemlji, Palmer je istakao da se mladi ne osjećaju sigurno u vlastitoj državi. Etničke podjele se nastavljaju i one su glavna prepreka za stabilnosti i sigurnost", kazala je Shaheen.

Američki analitičar Janusz Bugajski kazao je, kada je riječ o BiH, da SAD mora ozbiljno razmisliti o imenovanju posebnog predstavnika za BiH koji bi se detaljno posvetio stanju i rješavanju problema.

"Bosna nije multietnička zemlja, već je udruženje etničkih dijelova u kojem nacionalističke stranke održavaju status quo kako bi zaštitile svoj plijen i mreže patronata", istaknuo je Bugajski.

Govoreći o regionu Palmer je ocijenio da je EU odbijanjem da počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom poslala lošu poruku Srbiji i Kosovu da dogovor ne mora značiti i evropski put.

Palmer je govorio i o saradnji s Richardom Grenelom koji je imenovan za specijalnog predstavnika SAD-a za ove dvije države i kazao da njihov odnos vidi kao partnerski, a ne podjelu odgovornosti.

 

Izvor: klix
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog