Kultura

„Земљотрес у Бањалуци 1969: солидарност, обнова и изградња“

Поводом обиљежавања педесет година од катастрофалног земљотреса који је 1969. погодио Бањалуку, као централни догађај манифестације биће отворена изложба „Земљотрес у Бањалуци 1969: солидарност, обнова и изградња“, 26. октобра 2019. године у 19 часова у Културном центру Бански двор, у Изложбеном салону Светислава Тисе Милосављевића.

Изложба је заједнички пројекат Архива Републике Српске, Музеја савремене умјетности Републике Српске и Удружења архивских радника Републике Српске. Изложба се реализује под покровитељством Града Бањалука.

Прије педесет година разоран земљотрес интензитета 8,5 степени по Меркалију са епицентром код Бањалуке погодио је сјеверно подручје Босанске Крајине. Земљотрес је разорио велики дио грађевинског фундуса, начинио је огромну материјалну штету, а у три најтеже погођене општине – Бањалуци, Лакташима и Челинцу – однио је 15 живота, док је више од хиљаду људи повријеђено.

Велику изложбу сачињавају два основна сегмента: историјско-архивски и умјетнички, уз пратеће садржаје. Историјско-архивски сегмент изложбе проводи нас кроз причу о историји Бањалуке кроз њена рушења, обнављања и грађења од краја Другог свјетског рата до 1980-их година. Овај сегмент подијељен је на више поглавља и доноси разноврсне историјске материјале у виду фотографија, архитектонских нацрта, грађевинских пројеката, новинских насловница, разгледница, мапа и докумената. 


Највећи дио односи се на серију разорних земљотреса и њихове непосредне посљедице, док претходни и пратећи дијелови говоре о развоју, односно обнови и урбанистичкој трансформацији града у деценијама које су претходиле, односно пратиле земљотрес. У овај сегмент укључени су архивски филмови и интерактивни елементи.

Умјетнички сегмент изложбе обухвата одабрана дјела из колекције Музеја савремене умјетности РС, која су у Бањалуку приспјела у „Акцији солидарности ликовних умјетника Југославије и свијета“. Акција солидарности покренута је већ у првим данима након земљотреса као племенити гест ликовних стваралаца са простора тадашње Југославије, а потом и других крајева свијета, који су одлучили да на свој начин, даровањем умјетничких дјела, пруже подршку угроженом граду. Захваљујући томе прикупљено је приближно 750 умјетнина различитих медија, што је послужило као темељ за оснивање Умјетничке галерије Бањалука, данашњег Музеја савремене умјетности РС, и чинило њен почетни фундус. 


Архивску поставку изложбе потписује архивиста-информатичар Саша Ђукић (Удружења архивских радника), а умјетничку виша кустоскиња Жана Вукичевић (Музеј савремене умјетности Републике Српске) Изложбу прати обимна двојезична публикација са историјском експозицијом и расправним текстом који је написао мр Владан Вуклиш, виши архивиста и помоћник директора Архива Републике Српске, као и текстом Жане Вукичевић и каталогом одабраних дјела. 

Изложба ће бити отворена до 30. новембра.

 

Фронтал

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog