Svijet

EU pristala na produženje Bregzita do 31. januara 2020.

EU je pristala na produženje Bregzita do 31. januara 2020. godine, s mogućnošću da Velika Britanija napusti ranije ako se ratifikuje sporazum.

Nakon 30-minutnog sastanka evropskih ambasadora, Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta rekao je da je 27 zemalja koje će ostati u EU (EU27) pristalo na zahtjev Borisa Džonsona, prenosi Gardian.

Istovremeno u Londonu će se u ranim večernjim satima u Zastupničkom domu parlamenta voditi rasprava o mogućem raspisivanju vanrednih opštih izbora u prvoj polovini decembra. Ukoliko zastupnici prihavate ideju opozicionih Liberalnih Demokrata i Škotska nacionalna partija izbori bi se mogli održati 9. decembra, dok bi se ukoliko bude prihvaćen prijedlog premijera Borisa Džonsona izbori održali polovinom mjeseca.

Prema uslovima produženja, Velika Britanija ima tri mjeseca više članstva u EU-u, ali će moći otići prvog dana bilo kojeg od tih mjeseci ako sporazum o povlačenju u međuvremenu bude ratifikovan i u Vestminsteru i u Evropskom parlamentu.

EU je insistirala da neće ponovno pregovarati o sporazumu o povlačenju. Velika Britanija takođe ima „obavezu“ da predloži kandidata za članstvo u Evropskoj komisiji. Premijer je ranije rekao da neće predložiti kandidata.

Ugovorom o produženju pismenom procedurom, najvjerovatnije u utorak, čelnici EU izbjeći će sazivanje na samit u Briselu.

Odluka o dodjeli ovog, trećeg nastavka, uslijedila je nakon intenzivnih razgovora tokom vikenda, uključujući razgovor između francuskog predsjednika Emauela Makrona i Borisa Džonsona.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog