Republika Srpska

Bijeljinski Orao izlazi na kanadsko tržište

Važan jubilej - 75 godina rada, bijeljinska kompanija "Orao", koja se bavi remontom turbomlaznih motora, proizvodnjom specijalnih alata i rezervnih dijelova dočekuje sa ugovorenim poslovima u oblasti namjenske i vazduhoplovne industrije.

Na pomolu je nastavak poslova za kanadsku firmu, a do kraja mjeseca očekuju i posjetu ruske delegacije. Remont helikopterskih i avionskih motora, prema licencama ruskih proizvođača, obezbijedio bi sigurnu egzistenciju za 404 radnika u narednih 20 godina.

Uprkos teškim uslovima nakon preseljenja iz Rajlovca, "Orao" je uspio da sačuva svoje mjesto na tržištu vazduhoplovstva. Postepeno se orjentišu i usavršavaju za civilne programe. Završavaju ugovorene poslove za Indiju i glavnog partnera - Vojsku Srbije, a dugoročan opstanak i sticanje licenci od ruskih proizvođača motora obezbijedio bi im posao u naredne dvije decenije.

Sva energija i podrška usmjerena je ka obezbjeđivanju novih poslova - među njima je i "stari" poslovni partner -kanadska kompanija Pret en Vitni (PWC) , jedna od vodećih u svijetu vazduhoplovstva.

To je novi izazov za "Orao" jer moramo u kratkom roku otprilike u naredna dva mjeseca da pokažemo da smo spospobni da radimo u dvije smjene i možda većim brojem sati sa trenutnim kadrom koji imamo da bismo odgovorili na zahtjev koji smo u međuvremenu dobili - ističe v.d. direktora Biljana Marković.

Svjetlana Bošković, pomoćnik za organizaciju RЈ Proizvodnje, kaže da je početak saradnje bio 2009. godine s tim što se kontinuirano povećava obim proizvodnje.

Mi smo spremni da radimo da zadovoljimo kupca i kao i naše firme - rekla je Boškovićeva.

Spremni su, kažu, i radnici jer više posla obezbjeđuje i veći prihod i nova radna mjesta.

"Orao" je od strateškog interesa za namjensku industriju u Srpskoj i Srbiji, pa je dokapitalizacija preduzeća u saradnji sa Srbijom put ka sigurnoj budućnosti, ali i novi tehnološki iskorak.

Posljednjih mjeseci pripremaju aplikaciju za projekat da bi ispunili sve tehnološke uslove za podizanje postojećeg nivoa proizvodnje rezervnih dijelova i alata, kao i za remont motora koji su potrebni Vojsci Srbije. Osim remonta motora, koji im donosi najveću zaradu i bez kojeg ne mogu da zadrže postojeći broj radnika, preduzeće se bavi uslugama galvansko-hemijske zaštite, laboratorijskim uslugama i uslugama mašinske obrade.

 

Izvor: RTRS 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog