Vijesti

FZO RS: Od danas na recept dva nova lijeka

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas, mogu da očekuju nova prava iz zdravstvenog osiguranja, poput finansiranja dva nova lijeka na recept, ali i preciznije definisanje oblasti bolovanja koja se odnose na povrede na radu i profesionalna oboljenja.

- Tako da je trend proširenja prava iz zdravstvenog osiguranja nastavljen je i u ovoj godini i dio je našeg poslovnog opredeljenja, jer je Fond u protekle tri godine u očuvanje zdravstva i bolnica, ali i uvođenjem inovativnih terapija izdvojio 100 miliona KM više sredstava - istakli su u Fondu.

Podsjećaju da od 1. novembra na Listi lijekova koji se izdaju na recept FZO Srpske nalaze dva potpuno nova lijeka, a jedan od njih je buprenorfin "u obliku transdermalni flaster" koji se koristi u terapiji umjerenog do jakog bola poput kancerogenog bola, teškog neuropatskog bola, bolnog poremećaj optičkog nerva i dr. Ovaj lijek će se nalaziti na Listi A, što znači da je participacija deset odsto ukoliko je riječ o osiguraniku koji nije oslobođen plaćanja ove obaveze.

Osim tog lijeka, Fond od sutra počinje da finansira i lijek koji će se nalaziti na Listi B „ prasugrel u obliku film - tableta“ koji sprečava stvaranja tromba kod pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom.

- Riječ je o savremenijim lijekovima koji su u dosadašnjoj kliničkoj praksi pokazali bolje efekte liječenja što je još jedan pokazatelj da Fond intezivno prati svjetske terapijske smjernice kako bi u zdravstveni sistem uvodio lijekove novije generacije u skladu sa finansijskim mogućnostima - ističu u Fondu.

Takođe, navode i da se od danas počinje primjenjivati i izmjena Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad kojim je jasnije precizirano kada osiguranik ima pravo na povezivanje dana bolovanja, a sve u cilju još bolje zaštite prava osiguranih lica, posebno kada su u pitanju povrede na radu ili profesionalna oboljenja.

- Naime, osiguranici koji se nalaze na bolovanju zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja od sutra imaju pravo na povezinje dana privremene nesposobnosti za rad ukoliko nadležna ustanova za penzijsko – invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno. To znači da za vrijeme ovog bolovanja osiguranik ima pravo na naknadu plate u iznosu od 100 odsto, jer je riječ o profesionalnom oboljenju ili povredi koja se desila na radnom mjestu - rekli su u Fondu.

Takođe, navode da je osiguranik oslobođen plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge koje se tiču profesionalnog oboljenja, ili povrede na radu, kako je predviđeno Zakonom o radu Srpske.

- Ranije, prije izmjene ovog pravilnika, praksa je bila da ukoliko ustanova za penzijsko – invalidsko osiguranje donese ocjenu da liječenje nije završeno, dani privremene nesposobnosti za rad se nisu povezivali u pogledu osnova, visine i isplatioca naknade plate, nego je bolovanje otvarano po drugom osnovu - navodi se u saopštenju.

Uvođenje novih prava i sve ove izmjene su samo nastavak  kako kažu njihovog opredeljenja da zdravstvenu zaštitu čine boljom i kvalitetnijom.

- Fond je u protekle tri godine značajno unapredio svoje poslovanje, a akcenat u radu stavljen je na efikasniju kontrolu i upravljanje svim troškovima. Namjera je da se kroz maksimalnu racionalizaciju troškova omogući efikasnija zdravstvena zaštita i da se više novca obezbjedi za veća prava osiguranika - istakli su u Fondu.

Dakle, u nepovoljnim finansijskim uslovima i kada još uvijek nisu obezjeđeni dodatni izvori finansiranja, a doprinosi se i dalje neredovno uplaćuju, Fond je uspio da u kontinutetu osiguranicina obezbjeđuje bolju zdravstvenu zaštitu.

 

Izvor: rtrs

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog