Vijesti

Dodik: Јedini remetilački faktor za neformiranje vlasti na nivou BiH je SDA

Situacija u BiH ostaje ista, a jedini remetilački faktor za formiranje vlasti na nivou BiH je SDA, rekao je danas na konferenciji za novinare srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Istakao je da je odluka Republike Srpske da ne podrži integracije u NATO, te dodao da je to jasno iskazano rezolucijom NSRS.

"Niko nema pravo da to prekrši. U razgovoru sa Džaferovićem sam iznio je da potrebno da se formira Savjet ministara i istakao sam da u Evropskoj uniji pet zemalja nije članica NATO saveza. Niko više nije naivan oko ANP-a, da se putem nekih inicijativa međunarodnih faktora može doći do nekog akta, ali mi ne želimo da učestvujemo u tome", naglasio je Dodik.

"Mi nećemo dati saglasnost za ANP, onoga trenutka kada predate taj plan vi ste se odredili za članstvo, a sam NATO odlučuje kada će nekoga primiti."

Dodao je da neće dati saglasnost za ANP.

Rekao je i da je na dnevnom redu formiranje vlasti na nivou Federacije BiH.

Dodik je izjavio da su migrantski problemi veoma vidljivi.

"Treći put tražimo od Savjeta ministara da nam dostavi operativan plan, koji je provodiv. Nismo dobili izvještaj, i ponovo smo tražili od da nam se dostavi taj operativni provodiv plan", istakao je on.

Naveo je da danas u BiH postoji niz institucija koje nemaju nikakvu funkciju.

"Prije masovnih intervencija visokih predstavnika u institucijama BiH bilo je zaposleno 3.000 ljudi, a danas 24.000. Što znači da je cilj bio centralizacija."

On je naglasio da NATO integracije nisu u nadležnosti visokog predstavnika, baš kao ni evropske integracije.

"Petljajući se, on krši svoja ovlašćena i krši Dejtonski sporazum, tačnije aneks 10. Visoki predstavnik je obmanuo i Ujedinjene nacije", napomenuo je Dodik.

Dodik je kazao da je politička situacija takva da postoji paraliza rada na svim nivoima.

"Što se tiče rada na nivou BiH, imamo paralizu na svim nivoima. Danas smo imali sjednicu Predsjedništva i treći put tražimo od Savjeta ministara da dostavi plan odgovora na migrantsku krizu. Do sada nisu dostavili nijedan plan. Danas smo na dnevnom redu imali tačku migrantska kriza, nikakav plan nismo dobili. Savjet ministara nema želje ni mogućnosti ni htijenja da riješi to".

Još je kazao da se na današnjoj sjednici nisu mogli usaglasiti o važnom pitanju.

"Danas se nismo mogli usaglasiti o važnom pitanju koje je na štetu Republike Srpske i srpskog naroda. Radi se o činjenici da je Predsjedništvo prije nekoliko mjeseci razriješilo dva člana Upravnog odbora Centralne banke jer je za to nadležno, a onda su se neki žalili i Sud BiH je poništio privremenu mjeru što je logički trebalo da znači da se postavlja stanje od ranije", kazao je i dodao:

"Džaferović osporava da se popuni Upravni odbor i time onemogućava da Republika Srpska ima svoje predstavnike. To je loša poruka, gospodin Džaferović veoma često pokušava i narod je zamorio svojim pričama o vladavini prava. Kada sam ga referirao na član 13 Zakona o Centralnoj banci koji kaže da se član Odbora mora popuniti u skladu sa članom 8 koji kaže da Centralna banka ima pet članova i Odbor. To je nešto što je neprihvatljivo".

 

Izvor: rtrs/N1
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog