Vijesti

Митровдан - крсна слава Борачке организације Републике Српске

У Невесињу ће сутра бити обиљежен Дан општине Невесиње и крсна слава Борачке организације Републике Српске - Митровдан.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је око 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу

Поводом Крсне славе Борачке организације Републике Српске (БОРС)-Митровдана, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић упутио је честитку предсједнику Миломиру Савчићу  и свим члановима БОРС-а.

„Прилика је да се данас са дубоким  поштовањем присјетимо и одамо признање за немјерљиву жртву свим родољубима који су током Одбрамбено-отаџбинског рата дали свој живот за слободу, стварање и одбрану Републике Српске. 

Република Српска никада неће заборавити жртву коју су борци Војске Републике Српске уградили у њене темеље. Нама остаје да и даље неуморно радимо на одбрани интереса српског народа, очувању идентитета и међународно признатог статуса Републике Српске и њених грађана.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Борачка организација Републике Српске, као организација од посебног интереса, већ 27 година сарађују на добрим и партнерским основама. 

Успјешно смо реализовали бројне заједничке пројекте с циљем унапређења материјалног положаја борачке популације у Републици Српској. Искрено се надам да наша сарадња може бити  још боља и квалитетнија како бисмо обезбиједили да борци и њихове породице у Републици Српској живе економски јаче и достојанственије.

Са жељом да Крсну славу дочекате у миру и добром здрављу вама предсједниче и свим члановима Борачке организације Републике Српске желим личну и породичну срећу и успјех у животу“, поручио је министар Милуновић. 

Честитке је упутио и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

„У име Владе Републике Српске и у своје име, Вама и свим члановима Борачке организације Републике Српске упућујем најискреније честитке поводом обиљежавања Митровдана – крсне славе Борачке организације Републике Српске.

Изузетно је важно да се на данашњи дан присјетимо и oдамо признање нашим борцима, а нарочито онима који су за Републику Српску дали животе.Због њихове храбрости и жртве дугујемо им неизмјерну захвалност.  

Брига према њиховим породицима и саборцима увијек ће бити приоритет Владе Републике Српске, која ће и у наредном периоду предано радити на рјешавању проблема борачких категорија како би се унаприједио њихов положај у друштву.

Желим Вам да крсну славу прославите у добром здрављу и расположењу, а свим члановима Борачке организације желим много среће и успјеха", наводи се у честитки.

Митровданским биткама одбрањено је Невесиње, Херцеговина и Република Српска, а 476 бораца Невесињске бригаде, коју су чинили борци из Невесиња и долине Неретве, дало је животе за Републику Српску.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је око 750, док су на Митровдан 1994. године погинула 22 борца, а рањено 140.


Фронтал

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog