Vijesti

Čarkadžić: Makronovi potezi su iracionalni, uništio je kredibilitet EU u BiH

Denis Čarkadžić, magistar za evropske integracije, izjavio je u razgovoru za Klix.ba da su potezi francuskog predsjednika Emmanuela Makrona iracionalni i da je narušio kredibilitet Evropske unije na Zapadnom Balkanu.

"Teško je dokučiti šta su bile Makronove namjere kada je kazao da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku, ali je jasno, i jedino bitno, šta bi mogle biti posljedice ovakvih izjava. U prvom redu ovakvim izjavama se narušava stečeni kredibilitet BiH u borbi protiv terorizma, a koji je u više navrata potvrđen od strane najviših zvaničnika SAD-a ali i NATO pakta. Osim toga, pokušava se poslati i poruka da BiH predstavlja opasnost po EU uz naglasak na tzv. 'problem džihadista', što je jasan signal onima koji već duže vrijeme odašilju takve neutemeljene tvrdnje u vezi BiH da mogu nesmetano nastaviti i da sada imaju i podršku i francuskog predsjednika, što je bez ikakve sumnje vjetar u leđa svima koji nemaju dobre namjera prema BiH", kazao je Čarkadžić.

Povlačenje Merkel prilika za Macrona

Navodi kako je sasvim sigurno i povlačenje Angele Merkel jedan od razloga zbog kojih Makron povlači poteze koji su iracionalni, ali koji ga stavljaju u prvi plan kada je riječ o vanjskoj politici EU.

"Bez obzira na to što su ti potezi dugoročno štetni ne samo po Zapadni Balkan već i samu EU, Makronu je očigledno jedino važno da se nametne kao lider. S obzirom na to da EU funkcioniše na bazi konsenzusa, državama članicama nije teško blokirati donošenje neke odluke, ali to ne znači da će vas ostatak EU prihavtiti kao lidera i da nije svjestan štete koja se svima čini", ocijenio je Čarkadžić.

Upitan da li odluka EU da ne otpočne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom definitivno i dugoročno znači "ne" njenom proširenju, Čarkadžić odgovara da ne znači.

"Mislim da će se na kraju naći neka vrsta kompromisa između nekoliko zemalja koje su okupljene oko Francuske, i ostatka EU, ali i da će novi pristup značiti i puno teže uslove za pristupanje od ovih dosadašnjih", istakao je on.

Dovodi se u pitanje funkcionisanje NATO-a

Čarkadžić poručuje da je Makron u potpunosti uništio i ono malo kredibiliteta EU na Zapadnom Balkanu, a da sada dovodi u pitanje i funkcionisanje Sjevernoatlanskog saveza.

"Izjavom da je NATO trenutno 'u stanju moždane smrti' i tvrdnjom da Evropa mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju te ponovo pokrenuti strateški dijalog s Rusijom, dovodi u pitanje i funkcionisanje samog Sjeveroatlantskog saveza. Riječ je o nastavku urušavanja kredibiliteta prvo EU, a sada i NATO saveza koji je izazvan ovakvim posljednjim potezima i izjavama francuskog predsjednika, što može izazvati lavinu negataivnih, prvo političkih, a zatim i sigurnosnih posljedica na Zapadnom Balkanu koji se nalazi u srcu NATO zone. Takav razvoj događaja bez sumnje će iskoristiti prije svega Rusija koja u regionu već ima partnere za ostvarivanje svojih ciljeva", kazao je Čarkadžić.

Upitan da li je dijalog između Beograda i Prištine doveden u pitanje, Čarkadžić odgovara da EU nema snagu da vodi te procese.

"Dijalog između Beograda i prištine vođen pod patronatom EU doživio je potuni krah i faktički je odavno mrtav. SAD su već preuzele vodeću ulogu u tome i za očekivati je da se na proljeće dijalog ponovo pokrene. S obzirom na to da su, po mom mišljenju, SAD i Ruska Federacija ključni akteri u tom procesu bez kojih bilo kakvo održivo i dugoročno rješenje neće biti moguće, mislim da politika proširenja EU, kakva god da je, ne igra bitnu ulogu u tome, iako se to pitanje u Beogradu s vremena na vrijeme koristi kao alibi za 'povlačnje ručne' kad se radi o nastavaku dijaloga. S tim u vezi i uloga Makrona u svemu nije od prevelikog značaja i pored toga što se on trudi da stvari prikaže drugačije", zaključio je Denis Čarkadžić.

 

Izvor: Klix.ba 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog