Region

Na Mirogoju služen pomen za kozaračku djecu

Dolazimo u teškim suzama jer tu leže naša braća i sestre. Plačemo i žalostimo se, ali ne dajmo da se oni zaborave, rekla je Dobrila Kukolj, predsjednica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata slika iz galerije.

Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembra, preživjeli članovi udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke i Beograda poklonili su se sjenama kozaračke djece, žrtava ustaškog terora sahranjene u zajedničkoj grobnici na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Nakon pomena koji je služio arhimandrit Danilo Ljubotina, prisutnima se obratila predsjednica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj.

Ovdje dolazimo u teškim suzama jer tu leže naša braća i sestre. Plačemo, tugujemo, žalostimo se, ali ne dajmo da se oni zaborave. Želimo da ta djeca imaju svoj počinak da bar njihove duše mogu da se smire, a da naši potomci i naša mladost nastave naš rad i da ne zaborave zlo koje nigdje drugdje nije zabilježeno. Stara Gradiška, Jablanac, Jasenovac, Sisak, Zagreb i Jastrebarsko, sve su to poznati logori u kojima su djeca umirala od gladi žeđi i bolesti - rekla je Dobrila Kukolj.



Prisutni su minutom šutnje odali počast dugogodišnjem članu udruženja Mihajlu Galiću koji je umro nekoliko dana ranije, a sahranjen je u Banjaluci baš u vrijeme pomena na Mirogoju.

Pomenu je prisustvovala Danica Praštalo, koja se prisjetila zarobljeništva u logorima NDH.

Bila sam u Jasenovcu, Sisku i Jastrebarskom, a odatle sam otišla u Koprivnicu u jedno domaćinstvo gdje sam bila dok me nije pokupila majka kad se vratila iz Njemačke. Za oca nikad nisam ništa saznala otkako smo odvojeni u Dubici, a osim njega stradali su mi i polubraća i najmlađa sestra koja je ostala u Jastrebarskom - rekla je Danica Prašatalo za Novosti.


Dobrila Kukolj, Miloš Marjanović i Danica Praštalo

Najteže mi je doći u Sisak jer smo tamo ostali bez majke koju su odveli u Njemačku, a mi smo ostali u barakama u kojima se umiralo od gladi. Tada sam imala devet godina i brinula se o svoje dvije sestre, četverogodišnjakinji i dvogodišnjakinji - prisjetila se Danica.

Na skupu je bio i Miloš Marjanović, kojem je uz oca Jovana u ratu poginulo i pomrlo šestoro braće.

Mene je zarobilo na Kozari pa potjeralo u Dubicu i Cerovljane. Tamo smo bili nekoliko dana, a onda su nas strpali u stočne vagone i vozili do Grubišnog Polja, gdje su nas seljaci vodili kućama. Bio sam tamo dok nije došla neka žena i vratila me u rodno mjesto - rekao nam je Marjanović.

Slavko Milanović, predsjednik beogradskog Udruženja logoraša, izrazio je zadovoljstvo ‘Dnevnikom Diane Budisavljević’, filmom režiserke Dane Budisavljević o humanitarki koja je spašavala djecu iz ustaških logora, a koji narednih dana igra u Beogradu.

Dianine zasluge su neprocenjive jer je od smrti otrgla veliki broj dece, šaljući ih u dečje domove i prihvatilišta, ili po porodicama. Uradila je nešto neverovatno i zato nije zaslužila ono što je proživela - zaključio je Milanović.

 

Izvor: portalnovosti.com 
Piše: Nenad Jovanović 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog