Društvo

Српски студенти побједници дебатног турнира у Оксфорду

Српски студенти побиједили су у финалу дебатног турнира у Оксфорду, једног од најпрестижнијих и најстаријих дебатних такмичења које се одржава више од пола вијека.

Студенти Правног факултета у Београду Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић освојили су прво мјесто у финалу у отвореној категорији, главној категорији такмичења.

У отвореној категорији претежно се такмиче студенти којима је енглески матерњи језик, а први пут у историји турнира тим који није са енглеског говорног подручја побиједио је у финалу.

Феноменално се осјећамо, ова побједа је нешто посебно што нам се десило у животу - каже Милош Марјановић.

Добије се одређена тема и имамо свега 15 минута да се спремимо и да изнесемо аргументе. Постоји четири тима, за и против. Стога морамо да посједујемо одлично знање из опште културе, јер се никада не зна која ће тема да буде - објашњава Јанко Ђорђевић, који је освојио 6. најбоље говорничко мјесто.

Њих двојица побиједили су на дебати о Берлинском зиду, односно да ли је након пада било добро што су се двије њемачке државе ујединиле. Једна од осталих тема била је да ли треба да се забране политичке рекламе на друштвеним мрежама, друга да ли Сјеверна Македонија треба да се приближи Србији.

Према њиховим ријечима, највећу расправу је понијела дебата да ли је боље бити вјерник или агностик.

Вјештину дебатовања Марјановић и Ђорђевић су увјежбавали на београдском Правном факултету, који има угледни дебатни клуб више од двије деценије.

Дебата је веома цијењена и пожељна. Велики број побједника касније нађе запослење у познатим свјетским компанијама. Осим пословног, одлична је и на личном нивоу. Боље, и критички размишљамо о многим темама. Ко год пожели може бесплатно да нам се придружи на једној од њих на факултету - наглашава Марјановић.

Такмичили су се против тимова с Универзитета Харвард (САД), ЛСЕ Универзитета (Уједињено Краљевство) и Универзитета Харт Хаус (Канада).

Милош Марјановић је проглашен за најбољег говорника турнира, док је Јанко Ђорђевић освојио 6. најбоље говорничко мјесто, пренијела је организација "Отворена комуникација", која се бави унапређењем културе јавног дијалога.



На овогодишњем Свјетском универзитетском дебатном првенству, које ће се одржати крајем децембра на Тајланду, Милош и Јанко ће представљати Универзитет у Београду. Ове године на турниру је учествовало више од 250 студената из цијелог свијета. Милош и Јанко ће представљати Универзитет у Београду, а обојица дијеле забринутост јер се до сада није десило да побиједи неко са ваненглеског говорног подручја у отвореној категорији, али се надају најбољем.

 

Извор: Тањуг
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog