Društvo

Danas je Svjetski dan djeteta (VIDEO)

"Djeca nam širom svijeta pokazuju svoju snagu i vodstvo zalažući se za održiviji svijet za sve. Gradimo na napretku i ponovo se obavezajmo na to da ćemo djecu staviti na prvo mjesto. Za svako dijete, za svako pravo", generalni sekretar UN-a António Guterres.

Svjetski dan djece prvi put je ustanovljen 1954. godine kao Univerzalni dječji dan i obilježava se 20. novembra svake godine radi promovisanja međunarodnog zajedništva, svijesti među djecom širom svijeta i poboljšanja dobrobiti djece.

20. novembar je važan datum jer je tog datuma 1959. godine Generalna skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta. To je ujedno i datum kada je 1989. godine Generalna skupština UN-a usvojila Konvenciju o pravima djeteta.

Od 1990. godine Svjetski dan djeteta obilježava i godišnjicu od datuma kada je Generalna skupština UN-a usvojila i Deklaraciju i Konvenciju o dječjim pravima.

Majke i očevi, učitelji, medicinske sestre i ljekari, vladini lideri i aktivisti civilnog društva, vjerske starješine u zajednici, korporativni moćnici i medijski profesionalci, kao i sami mladi i djeca mogu igrati važnu ulogu u tome da se Svjetski dan djeteta učini relevantnim za njihove društva, zajednice i nacije.

Ova je godina posebna jer se obilježava 30. godišnjica Konvencije o pravima djeteta. 

Od usvajanja Konvencije o pravima djeteta prije 30 godina došlo je do sveukupnih istorijskih postignuća za djecu svijeta. Međutim, mnoga najsiromašnija djeca tek treba da osjete efekte prema novom izvještaju Konvencija o pravima djeteta na raskršću

Kao dio obilježavanja 30. godišnjica Konvencije o pravima djeteta, izvještaj govori o nespornim dostignućima u posljednje tri decenije, dokaz da se život djece poboljšava tamo gdje postoji politička volja i odlučnost,.

„U posljednje tri decenije ostvarena su impresivna postignuća u korist djece, jer sve više njih živi duži, bolji i zdraviji život. Međutim, šanse i dalje nisu na strani najsiromašnijih i najugroženijih,“ rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. „Pored stalnih izazova u oblasti zdravstva, ishrane i obrazovanja, djeca se danas moraju suočiti i sa novim prijetnjama poput klimatskih promjena, digitalnih prijatnji i zlostavljanja putem interneta. Samo inovacijama, novim tehnologijama, političkom voljom i povećanim resursima pomoći ćemo da se vizija Konvencije o pravima djeteta pretvori u stvarnost za svu djecu širom svijeta."

Navodeći napredak u dječijim pravima tokom protekle tri decenije, u izvještaju se navodi da:

- Globalna stopa smrtnosti djece mlađe od pet godina opala je za oko 60 posto.

- Udio djece koja ne pohađaju osnovnu školi smanjio se sa 18 na 8 posto.

- Vodeći principi Konvencije o pravima djeteta - nediskriminacija; najbolji interes djeteta; pravo na život, opstanak i razvoj; i pravo na zaštitu - uticali su na brojne ustave, zakone, politike i prakse širom svijeta.

Međutim, u izvještaju se takođe navodi da taj napredak nije bio ravnomjeran.

U zemljama sa niskim i srednjim prihodima djeca iz najsiromašnijih domaćinstava imaju dvostruko veću vjerojatnoću smrti prije njihovog petog rođendana zbog uzroka koji se mogu spriječiti nego djeca iz najbogatijih domaćinstava.

Prema najnovijim dostupnim podacima, samo polovina djece iz najsiromašnijih domaćinstava u subsaharskoj Africi vakcinisana je protiv ospica, u poređenju s 85 posto djece iz najbogatijih domaćinstava.

Uprkos padu globalne stope maloljetničkih brakova, najsiromašnije djevojčice u nekim zemljama danas su više izložene riziku nego 1989. godine.

 

Frontal/un.org
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog