Vijesti

Данас је Свети Стефан Дечански - Мратиндан

Српска православна црква и вјерници данас славе празник Светог мученика Стефана Дечанског, у народу познатији као Мратиндан.

С обзиром да је у ранијим временима у ово доба године углавном падао снијег, у народу је постојала изрека "Свети Мрата, снијег до врата". Данашњи празник неке српске породице обиљежавају као крсну славу.

Свети мученик Стефан Дечански био је српски краљ, син краља Милутина и отац цара Душана.

По наређењу необавијештеног оца био је ослијепљен, а по наредби сина, у старости удављен. При ослијепљењу јавио му се Свети Никола у Храму на Овчем пољу, и обећао да ће му вратити вид.

- Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје вријеме ја ћу ти их вратити - рекао му је Свети Никола.

Заточеништво је провео у Манастиру Сведржитеља. Својом мудрошћу и трпељивошћу изазивао је дивљење, како монаха, тако и цијелог Цариграда.

Након пет година, Свети Никола је чудотворно вратио вид краљу Стефану, који је одмах потом, из захвалности саградио Храм Високи Дечани, једну од најљепших грађевина византијске умјетности и средњовјековне архитектуре на тлу српске државе.

Прогоњен за живота, Стефан Дечански није изгубио вијенац мучеништва.

И тако Свети краљ сконча мученички. Блажену душу његову свети анђели Божји прихватише и Господу Христу узнесоше. А многострадално чесно тијело светог мученика би довезено у задужбину Светога Краља, Манастир Дечани, и свечано сахрањено у Цркви Вазнесења Господњег у гробници коју је Свети краљ за живота себи начинио. И тако он као неко сунце, тијелом зађе под земљу.

Свети Јустин Поповић пише:

- Како тада, тако кроз вијекове све до сада, свето тијело Светога краља и данас потпуно цијело почива у кивоту пред иконостасом у чудесном храму манастира Дечана, и чини чудеса неизбројна, исцјељујући не само православне него и иновјерце. Таква је милост, такво човјекољубље, христоносног и христољубивог краља Српског, светог Стефана Дечанског.

Дани од Ђурђица до Мратиндана се називају мратинци, односно "вучји дани", зато што је Свети Мрата био заштитник вукова.

Према вјеровању, Мрата сазива све вукове и одређује им гдје ће и колико оваца појести. Он гледа колико ко ради, а онда "вијећа с вуковима" и усмјери их чије овце да подаве.

Ако на данашњи дан домаћин преузме послове у кући на себе, укућанима ће кренути набоље. Међутим, ако домаћин не жели да преузме обавезу, година ће бити лоша.

Такође постоји и изрека "Свети Мрата, снијег до врата", којом се означава почетак хладног и сњежног периода године.

 

Извор: ртрс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog