Vijesti

Republika Srpska vraćena kao faktor odlučivanja o NATO i ostaje neutralna

BiH ne ide u NATO, Program reformi ne predviđa članstvo, poručeno je nakon jučerašnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a. Izvršni komitet stranke prihvatio je informaciju, koju je dostavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik o programu reformi BiH.

Dodik je rekao da bi već 4. ili 5. decembra trebalo da bude održana sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH, na kojoj bi trebalo da bude potvrđena kandidatura predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji.

Izvršni komitet smatra važnim to što Program reformi ne prejudicira članstvo BiH u NATO. Istakao je da bi do Nove godine trebalo da bude formiran novi Savjet ministara i da će nakon ovoga biti aktiviran dokument o planu reformi koji, naglašava, nije suprotan politici Srpske o vojnoj neutralnosti.

- Zato poručujem našem narodu da je Republika Srpska vraćena kao faktor odlučivanja o NATO i sigurno je da ostaje neutralna - poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.  

Komentarišući zahtjev opozicije za sazivanjem posebne sjednice Narodne skupštine, na kojoj bi bilo riječi o Planu reformi BiH, Dodik je rekao da je sa koalicionim partnerima dogovoreno da sastave informaciju o planu reformi BiH i dostave je Parlamentu Srpske. A Programom reformi, kaže, spriječeno je ono što je bilo u Akcionom planu.

- Tu je bila predviđena i reforma policije i mnogo čega drugog što ne postoji u ovom dokumentu. Zahvalan sam i partnerima iz bošnjačke političke elite koji su ukazivali da, ako nema volje Srba i Republike Srpske, neće biti članstva u NATO. To je na neki način ugrađeno u ovu priču, što znači da nema prejudiciranja i potrebna je nova odluka - naglasio je Dodik.

SNSD podržava politiku Vlade o povećanju plata i penzija. Do Nove godine najavljena je i izrada plana investicija za narednu godinu, vrijednih milijardu maraka.

Već sada u Srpskoj operativno sprovodimo politiku povećanja plata, a sve će biti napisano i u Ekonomskoj politici i budžetu za narednu godinu. Predviđeno je povećanje sredstava za plate budžetskih korisnika za 70 miliona KM, a za povećanje penzija od tri odsto 40 miliona KM - istakao je Milorad Dodik.

Ulaganja i u putnu infrastrukturu. Vlada završava pregovore o obezbjeđivanju novca za potpunu rehabilitaciju putnih pravaca u Srpskoj.

- Za ovo će u narednoj godini biti obezbijeđeno 200 do 300 miliona KM. Kada bude završeno formiranje Savjeta ministara biće deblokirana sredstva za nastavak izgradnje dinoice autoputa od entitetske linije kod Doboja do mjesta Јohovac za šta je obezbijeđeno 150 miliona evra, a realizovaćemo i ostale projekte važne za lokalne zajednice kao što je izgradnja bolnice u  realizovaćemo i ostale projekte važne za lokalne zajednice kao što je izgradnja bolnice u Doboju i energetskih objekata - poručio je Dodik.

Dodik je istakao i da se zajednički projekti sa Srbijom realizuju planiranom dinamikom, a izvršni komitet podržao je i nastavak sprovođenja pronatalitetne politike Srpske. Najavljen je i značajan, novi Zakon o visokom obrazovanju.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog