Republika Srpska

Višković: Budžet Republike Srpske za 2020. biće uvećan za 95 mil KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je sinoć da će budžet Republike Srpske za 2020. biti uvećan za više od 95 mil KM.

On je istakao da će naredne godine samo za plate i penzije biti potrebno dodatnih 116 mil KM, te dodao da se bez obzira na to očekuje da bude ostvaren suficit u budžetu.

Budžet za plate u 2020. godini, u odnosu na 2019, uvećan je za 76 mil KM. Od 1. januara imaćemo i redovno usklađivanje penzija, a prema onom što važi na današnji dan, to je negdje oko 3%, što znači dodatnih 40 mil KM u narednoj godini - rekao je Višković za Alternativnu televiziju, te dodao da će se pitanje plata naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na sutrašnjoj sjednici.

On je rekao da republički budžet treba da bude likvidan i operativan, ističući da je Srpska do sada uredno izmirivala sve obaveze, te da će to raditi i u narednom periodu.

Višković je naveo da će zatražiti da u prvoj polovini decembra bude održana posebna sjednica Narodne skupštine o pitanjima vezanim za budžet i ekonomsku politiku, zakon o porezima i doprinosima i jednom zakonskom rješenju u oblasti zdravstva.

Želimo da odvojimo iz tranše Fonda zdravstva iznos novca koji ide za bruto plate od sredstava koja idu za materijalne i neke druge troškove - pojasnio je predsjednik Vlade Republike Srpske, te dodao da tim zakonskim rješenjem neće biti dovedene u pitanje plate u zdravstvenom sektoru, tako što će one biti doznačene po jednoj, a drugi troškovi po drugoj formuli.

Višković je najavio i smanjenje stope za nezaposlenost, navodeći da njime neće biti oštećeni zaposleni, a da poslodavci ovo smanjenje mogu dočekati raširenih ruku.

 

Izvor: Srna 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog