Svijet

Kim Džong Un svečano otvorio novi grad u blizini svete planine Paektu (FOTO/VIDEO)

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un otvorio je novi grad Samdžijon, monumentalno gradilište na granici ove države, javila je službena novinska agencija KCNA a prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja proslavila je završetak projekta izgradnje novog grada u blizini svete planine u kojoj porodica sjevernokorejskog lidera tvrdi da ima svoje korijene, a državni mediji u utorak su je nazvali "epitom moderne civilizacije".


U ponedjeljak u gradu u blizini planine Paektu održano je veliko slavlje sa vatrometom, javila je službena novinska agencija KCNA. 

Grad nazvan Samdžijon zamišljen je kao "socijalistička utopija" sa novim apartmanima, hotelima, skijalištem i trgovinskim, kulturnim i medicinskim objektima. KCNA je saopštila da može da primi 4.000 porodica i da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na „stotinama hektara“.


Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio svog napora za „samostalnom ekonomijom, ali njegova izgradnja je odgođena uglavnom zbog nedostatka građevinskih materijala i radne snage kao rezultat sankcija uvedenih za suzbijanje nuklearnog programa Pjongjanga.

Kašnjenja u izgradnji potaknula su režim Kima da mobilizuje omladinske radne brigade.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog