Region

Sastali se Vučić i Putin u Sočiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji „Bočarov ručej“, a potom će razgovore nastaviti s delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast predsjednika Srbije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na početku sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da se strateško partnerstvo dvije zemlje razvija, svakodnevno potvrđuje i ojačava. Vučić je istakao da je Srbija skoro završila izgradnju dijela gasovoda "Turski tok" koji prolazi kroz Srbiju.

Vladimir Putin je poželeo dobrodošlicu Aleksandru Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsjednika Srbije.

"Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbjednosti", rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsjednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar-septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dvije zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsjednikom tokom posjete.

Ruski predsjednik je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sljedeće godine, dok je predsjednik Srbije dodao da će mu biti velika čast.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na početku razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da nije optimista kada je riječ o postizanju konačnog kompromisnog rješenja između Beograda i Prišine.

Vučić je zahvalio Putinu na pomoći u očuvanju teritorijalne cjelovitosti Srbije. Kada je riječ o pregovorima sa Prištinom, predsjednik Srbije nije izrazio optimizam. Vučić je pozvao Putina da posjeti Srbiju u što skorije vrijeme.

Vučić je ruskom predsjedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.


Aleksandar Vučić je po dolasku u Soči istakao da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima - od Kosova i Metohije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i cijelom svijetu.

Razgovaraće se i o ekonomiji, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja sa Rusijom i unaprjeđenje trgovinske razmene.

Sa predsjednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Ovo je, inače, Vučićev 17. sastanak s predsjednikom Rusije, a treći za godinu dana.

 


Izvor: rts/sputnik.news
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog