Svijet

Posmrtni ostaci sovjetskog vojnika pronađeni u njemačkom gradu

Posmrtni ostaci sovjetskog vojnika iz Drugog svjetskog rata pronađeni u njemačkom gradu.

Borbe za Potsdam u aprilu 1945. bile su dio Berlinske bitke, tokom koje je Crvena armija zauzela grad i prihvatila bezuslovnu predaju nacističke Njemačke.

Posmrtni ostaci sovjetskog vojnika ubijenog tokom Drugog svjetskog rata pronađeni su u blizini vile njemačkog TV voditelja Gunthera Jaucha u Brandenburgu, glavnom gradu Potsdama, javlja njemački Bild.


List piše da su posmrtni ostaci otkriveni tokom građevinskih radova u vrtu vile 30-ak centimetara duboko pod zemljom i da su u blizini pronađeni vojnički šljem i patrone.

Bild je citirao Olivera Breithaupta, šefa Brandenburškog ogranka Narodne unije za brigu o vojnim grobovima, rekavši da "nema nikakve sumnje u činjenicu" da su kosti sovjetskog vojnika.

Kazao je da će narednih dana stručnjaci pregledati ostatke kako bi utvrdili vrijeme i uzrok smrti vojnika.

Kada se procedura dovrši, "mi ćemo sahraniti ostatke", rekao je Breithaupt, dodajući da je to "odjek teških borbi koje su se u Potsdamu odigrale u aprilu 1945."

Najmanje 352.475 sovjetskih vojnika ubijeno je tokom borbi za Potsdam između 16. aprila i 8. maja, što je bilo dio berlinske ofanzive Crvene armije nakon koje je uslijedila bezuslovna predaja nacističke Njemačke.


Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog