Svijet

OPEK razmatra velike rezove u proizvodnji nafte kako bi se izbjegao pad na tržištu

Naftni kartel OPEK razmatra veće rezove u proizvodnji sljedeće godine kako bi spriječio pad cijena na tržištu jer globalna ekonomija posrće.

Očekuje se da će ministri nekih od najvećih svjetskih "naftnih nacija" smanjiti proizvodnju za dodatnih 400 hiljada barela nafte dnevno sa globalnog tržišta, a mogli bi uzeti u obzir i veće rezove, čak do 800 hiljada barela, navodi se u izvještajima a prenosi The Guardian.

Čvršća politika proizvodnje nafte već ima podršku ministara iz Saudijske Arabije i Iraka, a očekuje se da će se ovome složiti 14 jakih članica kartela u sjedištu OPEK-a u Beču prije kraja sedmice.

OPEK je kontrolisao svoju proizvodnju tokom posljednje tri godine kako bi se pomoglo tržištu nafte da se oporavi nakon što je početkom 2016. pao na najniže 12-godišnje nivoe. Možda će pribjeći još većim smanjenjima kako bi se potpomogla i zaštitila svjetska cijena nafte od plavljenja tržišta od strane zemalja izvan kartela i usporavanje svjetskog apetita za ovom sirovinom.

Analitičari očekuju da će se naredne godine usporiti rast potražnje za naftom, jer američko-kineski trgovinski rat prijeti da smanji globalni ekonomski rast. Istovremeno se očekuje da će proizvodnja nafte van okvira OPEK grupe ubrzano rasti u posljednjih 40 godina, za oko 2,26 miliona barela dnevno.

Espen Erlingsen, analitičar Rystad Energy-a, rekao je da će kombinacija usporavanja rasta i brže proizvodnje nafte izvršiti "značajan pritisak" na OPEK da "produži i produbi smanjenje proizvodnje, ukoliko imaju nadu da u skoroj budućnosti podrže cijenu nafte.''.

Za Saudijsku Arabiju, de facto lidera OPEK-a, globalno poskupljenje nafte dovelo bi do problema za njenu državnu energetsku korporaciju, samo nekoliko mjeseci nakon što je debitovala na tržištu saudijske berze.

"Tržište nafte postalo je živahnije, ali ne zbog sastanka OPEK-a", rekao je Norbert Rücker, analitičar u Julius Baer-u. Rekao je da je vijest o ''osjetnom približavanju SAD-a i Kine u trgovini'' vjerovatno pokrenula taj korak.

''Saglasni smo u mišljenju da će grupa najvjerovatnije produžiti smanjenje isporuke za još šest mjeseci. Blaga potražnja i rastuće isporuke iz SAD-a, Kanade, Brazila i Sjevernog mora postavljena su da bi tržište nafte bilo dovoljno snabdjeveno'', rekao je.

 

Frontal

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog