Svijet

Krim poručio Srbiji: Ne odugovlačite sa priznavanjem

Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa priznavanjem Krima kao dijela Ruske Federacije, izjavio je šef Komiteta Skupštine Krima za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose Jurij Gempelj.

Prema njegovim riječima, priznavanje Krima kao dijela Rusije otvorilo bi nove perspektive u razvoju rusko-srpskih odnosa.

„Srbija ima šansu da uđe u istoriju kao prva evropska zemlja koja je krenula putem pravde i priznala volju Krimljana. Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa tim pitanjem“, naglasio je on.

Gempelj, koji boravi u Srbiji u okviru krimske delegacije, rekao je da se do sada susreo sa mnogim predstavnicima srpskih vlasti, te je ocijenio da je takva saradnja važna kako bi se dodatno učvrstili rusko-srpski odnosi.

Podsjetimo, Krim je postao ruski region poslije referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom.

Za ujedinjenje je glasalo 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Međutim, Ukrajina to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.

 

Izvor: sputniknews.com 
Blog