Vijesti

Tegeltija: Usvajanje budžeta moguće u prvom kvartalu 2020.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija danas nastavlja konsultacije sa političkim partijama o imenima novih ministara.

Tegeltija je u intervjuu za RTRS istakao da je Izvršni komitet SNSD-a saopštio imena za dvije ministarske pozicije, Stašu Košarca i Vojina Mitrovića.

Naglasio je i da se u svom ekspozeu zahvalio liderima političkih partija koji su definisali principe za rad u zajedničkim institucijama čime su, kako je rekao, omogućili da proces formiranja vlasti bude ubrzan kako se ne bi gubilo dodatno vrijeme oko usaglašavanja kojoj će političkoj partiji pripasti koji resor.

- Kao što je i očekivano, konsultacije sam započeo sa najvećom političkom partijom iz Srpske SNSD-om, koja me je i predložila za mandatara, nakon čega si slijedile konsultacije sa drugim partijama. Moja su očekivanja da bi do srijede, 18. decembra, trebali imati imenih svih devet ministara i deset zamjenika - rekao je Tegeltija.

Ukoliko se to desi do tog datuma, dodaje da bi do kraja ove godine trebalo da bude formiran i Savjet ministara.

- SNSD je predložio dva imena - Stašu Košarca i Vojina Mitrovića, dok druge političke partije tek treba da održe sastanke svojih izvršnih organa na kojima će odlučiti koga će predložiti. Mi okvirno imamo imena, ali čekaćemo da oni to zvanično saopšte - kaže predsjedavajući SM.

Dug period neformiranja vlasti nije zakomplikovao samo moj budući rad već i rad u privredi i živote građana u BiH kao pojedincima, kaže Tegeltija jer su se neke odluke donosile sa velikim zakašnjenjem, a neke se nisu ni donijele.

- Pred novim Savjetom ministara će se naći mnoge odluke koje će morati biti donesene po hitnom postupku, a to su, prije svega, finansijska sredstva koja su ostala blokirana entitetima i lokalnim zajednicama za investiranje brojnih projekata. Očekujemo da usvojimo budžet za 2020. godinu jer bi bilo poražavajuće da BiH joj jednu godinu bude na privremenom finansiranju - naglasio je on.

Tegeltija kaže da će se potruditi da se budžet za narednu godinu predloži do kraja 2019, ali je, dodaje, realnije da se, s obzirom na tijesne rokove, to desi u prvom kvartalu 2020. On je najavio i zajedničke sjednice Savjeta ministara sa entitetskim vladama, što nije bio slučaj u prethodnim mandatima.

-  Zašto to nije ranije učinjeno, pitanje je za one koji su ranije vodili Savjet ministara. Entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić su pokazali da su njihovi lični odnosi i saradnja odblokirali mnoge procese. Lična saradnja je dobra stvar između entitetskih premijera, ali ja ću pokušati da tu saradnju ostvarim institucijalno. Sve ću uraditi da postignem sinergiju zajedničkog djelovanja svih organa u BiH da bi mi živjeli u boljem društvu - rekao je Tegeltija.

Kada je u pitanju migrantska kriza, Tegeltija je istakao da se Savjet ministara pokazao jako loše po pitanju migrantske krize. 

Najveća zamjerka Savjetu ministara je što su oni taj problem potcjenjivali i to od samog početka, kazao je Tegeltija.

- Potcjenjujući taj problem u samom početku njegovog nastajanja, došlo je do toga da je BiH sada postalo zatvoreno mjesto, jer imamo nekontrolisan ulazak migranata. Skoro svako ko hoće, može da uđe. Naravno, ne preko zvaničnih graničnih prelaza. A onda sve su uradili da ti ljudi ne idu dalje iz BiH - kaže on.

Tegeltija je istakao da je stvoren ogroman humanitarni problem gdje se migranti susreću sa nehumanim uslovima za život. Naravno, kaže, tu odgovornost ne snosi samo BiH, ali da je Savjet ministara od početka radio kako treba, došli bismo, kako je rekao, do boljih rješenja.

- Kada je MUP Srpske upozoravao na 3.000 migranata koji dolaze, sa nivoa BiH je odgovoreno da ih nema više od 500. Govorili su i da migranti dolaze kao turisti. To je postao bezbjednosni problem. Mogu neki pričati da nije, ali pitajte ljude iz Unsko-sanskog kantona i vidjećete šta će reći - ističe Tegeltija.

Potrebna je, kaže, sardnja svih institucija, ali i saradnja sa međunarodnom zajednicom.

- Ako se ovako nastavi, broj migranata će biti veći nego broj stanovnika nekih lokalnih zajednica. A zemlje EU ne žele da prime te migrante koji tamo i žele da idu, a ne da ostanu u BiH. EU ih očigledno ne želi. BiH želi da ostane otvorena zemlja, ali da se u nju ulazi i izlazi sa validnim dokumentima i kako je definisano za zakonom - naglasio je Tegeltija.

On je najavio i da će biti predstavljen novi plan za migrantski problem koji će definistati sa novim ministrom bezbjednosti i međunarodnom zajednicom, ali i svim, kako kaže, policijskim agencijama u BiH.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog