Politika

Plate u diplomatiji ogromne, rezultati siromašni!

"Mi imamo bijednu i siromašnu diplomatiju, a upravo takvi su i rezultati"

Ambasadorka BiH u Kataru Bisera Turković koja se spominje kao nova ministarka spoljnih poslova BiH ima najveću platu u kompletnoj mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH od čak 8.592 marke, a slijedi je njena stranačka koleginica iz SDA i bivša poslanica u Parlamentu BiH Nermina Kapetanović koja kao ambasador BiH pri Misiji UN u Ženevi ima platu od 8.269 KM.

Ambasador u Tokiju Siniša Berjan koga je na tu funkciju imenovao aktuelni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima mjesečnu platu od 8.111 KM, a samo četrdesetak maraka manje ima šef ambasade BiH u Abu Dabiju Šerif Mujkanović čija plata iznosi 8.070 KM.

Prema zvaničnim podacima ministarstva spoljnih poslova BiH, apsolutni rekorder kada je u pitanju plata i ostale naknade je ambasador BiH u Kuala Lumpuru Emir Hadžikadunić. On je u julu ove godine na koji se odnose podaci ministarstva navedeni u odgovorima na poslanička pitanja primio 17.694 KM. Hadžikadunić je pored plate od 6.349 KM prima i naknadu za stan od 2.979 KM, zatim topli obrok od 564 KM, dječiji dodatak od 544 KM i dodatak za supružnika od 239 KM, a njemu je u julu isplaćen i godišnji dodatak za školovanje djece od čak 7.019 KM, pa je tog mjeseca primio vrtoglavih 17.694 KM.

Za njim slijedi ambasador u Turskoj Bakir Sadović čija plata iznosi 5.308 KM, ali sa toplim obrokom, dječijim i dodatkom za supružnika, te godišnjim dodatkom za školovanje djece od nevjerovatnih 8.800 KM u julu je primio ukupnu naknadu od 15.182 marke.

Poslije ove dvojice ambasadora najveća primanja u julu imao je prvi sekretar ambasade BiH u Beču Vladimir Glamočlija koji je sa svim prinadležnostima i godišnjim dodatkom za školovanje djece od vrtoglavih 7.892 KM primio ukupno 15.612 KM. Paradoksa radi, ambasador u Beču Kemal Kozarić u julu je primio ukupno 7.814 KM.

Prema tvrdnjama dugogodišnjeg diplomate koji je insistirao na anonimnosti, trenutno stanje u DKP-a BiH ne razlikuje se mnogo od ranijeg, pogotovo kad su u pitanju plate i naknade.

- Plate zaposlenih u DKP-ima utvrđuju se na osnovu zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pravilnika o platama, naknadama i dodacima u DKP-ima. Oba ta akta su iz 2008. godine, a Savjet ministara svake godine donosi odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaća u DKP BiH - objašnjava sagovornik Glasa Srpske.

Savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH i bivša zamjenica ministra spoljnih poslova Ana Trišić Babić kaže da su plate u DKP mreži male imajući u vidu troškove života u inostranstvu.

- Međutim, posmatrajući iz BiH percepcija je da su to enormno visoki troškovi, a poredeći sa učinkom diplomatije i jesu visoki. Mi imamo bijednu i siromašnu diplomatiju, a upravo takvi su i rezultati - kaže Trišić Babić.

Prema njenim riječima, ukupnu diplomatiju i u zemlji i u inostranstvu treba pretresti.

- Potrebno je smanjiti mrežu, dovesti najbolje kadrove, adekvatno ih platiti i ono što je najvažnije dati im precizne zadatke i ciljeve koje trebaju ispuniti. Mehanizama za sve to ima, ali je potrebna iskrena politička volja - kaže Trišić-Babić.

Konzularni radnik

Najinteresantniji podatak u vezi sa primanjima odnosi se na konzularnog radnika u ambasadi u Varšavi Belmu Kadrić. Ona ima platu od 2.393 KM, ali prima i topli obrok od 489 KM, prevoz od 60 maraka, naknadu za stan od 1.675 KM, dječiji dodatak od 295 KM, a u julu je primila i 6.521 KM na ime naknade za školovanje djece što je ukupno 11.433 KM. U istom mjesecu, ambasadorka Koviljka Špirić primila je 6.409 KM.


Izvor: glassrpske
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog