Svijet

Шта су се Путин и Зеленски договорили у Паризу

У Паризу је у понједељак одржан састанак Нормандијске четворке, на ком се расправљало о кризи у Украјини. Учесници самита наводе да је састанак корак у добром смијеру. Володимир Зеленски поручује да Украјина мора да има потпуну контролу над својим источним подручјима и да на том пољу неће правити компромисе.

У заједничком комуникеу наводи се да су се Владимир Путин и Володимир Зеленски договорили да остану посвећени успостављању потпуног и свеобухватног примирја на истоку Украјине до краја 2019. године.

Све стране су се сагласиле да подстакну размјену свих затвореника до краја године.

Након самита Нормандијске четворке, предсједници Емануел Макрон, Владимир Путин и Володимир Зеленски и њемачка канцеларка Ангела Меркел су одржали конференцију за медије.

Украјински предсједник је састанак оцијенио "веома позитивним", али је и истакао да су многа питања остала неријешена.

Каже да је инсистирао да Украјина мора да има потпуну контролу над својим источним подручјима и да на том пољу неће правити компромисе.

Путин је рекао да је Москва жељела да се унесу измјене у украјински устав којим би се Донбасу дао специјалан статус. И он је рекао да је састанак био користан. Ипак, наводи да је потребно да се омогући више пролаза за цивиле на истоку Украјине и да се да амнестија људима који су учествовали у конфликту.

Домаћин, француски предсједник Емануел Макрон, рекао је да је остварен напредак у настојањима да се успостави мир на истоку Украјине.

Ово је први пут да су се у оквиру овог формата сусрели Владимир Путин и Володимир Зеленски.

"Чињеница да сједимо данас једни поред других у Паризу је важан резултат", рекао је Макрон који се нада да ће нови састанак бити организован у наредна четири мјесеца.

Меркелова је истакла да је у Паризу показана добра воља.

"Отворено кажем да имамо много посла да урадимо, али након данашњег састанка сматрам да постоји добра воља да се ријеше тешка питања", навела је Меркелова.

 
Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog