Sport

Rukometaš Bojan Ljubišić najbolji sportista Republike Srpske za 2019. godinu

Rukometaš banjalučkog "Borca M:tel" Bojan Ljubišić najbolji je sportista Republike Srpske za ovu godinu jer je, prema mišljenju stručnog žirija 65. Izbora 10 najboljih sportista u organizaciji "Glasa Srpske", bio najzaslužniji što je "Borac" u 2019. osvojio Kup BiH, drugo mjesto u Premijer ligi BiH i plasirao se u četvrtfinale Čelendž kupa.

Ovo je za Ljubišića drugo pojavljivanje na Izboru za 10 najboljih sportista, a 2003. godine je zauzeo deseto mjesto.

Ljubišić je izrazio zadovoljstvo što je u poznim igračkim godinama dobio, za njega najveće, priznanje u karijeri.

"Ovo je nagrada za dugogodišnji rad i sva odricanja. To nije samo moje, već i priznanje za cijeli klub, ali i rukomet u Republici Srpskoj", naglasio je LJubišić.

Nagradu najboljem sportisti Republike Srpske uručio je Dejan Stanković - nekadašnji fudbaler, a danas direktor mlađih kategorija u Fudbalskom klubu "Inter" i savjetnik predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina.

Stanković je predsjedavao žiriju i prvi put bio u ovakvoj ulozi.

"Kako smo odluku doneli jednoglasno, verujem da nismo pogrešili. Bilo je prilično teško, ali mislim da je odluka ispravna. Ovo je odlično iskustvo za mene, manifestacija je bila prelepa i zaista sam se lepo osećao. Banjaluka i Srpska su mi u srcu i izuzetno sam počastvovan što sam ove godine bio na čelu žirija", rekao je Stanković.

Drugo mjesto na listi 10 najboljih zauzeo je džudista "Leotara" Igor Đurica, kojem je najveći uspjeh u ovoj godini titula seniorskog prvaka Balkana.

Treće mjesto pripalo je plivaču "22. aprila" Mihajlu Čeprkalu, koji je ove godine isplivao dvije "B" norme za Olimpijske igre u Tokiju u disciplinama 100 metara slobodno i 100 metara delfin, te ima realne šanse da se nakon Olimpijskih igara u Riju de Žaneiru nađe i među putnicima za Tokio.

Iza njih su se plasirali odbojkašica "Bimal Jedinstva" iz Brčkog Jovana Biberdžić, skijaš "Jahorine" Marko Šljivić, atletičarka "Prnjavora" Jelena Gajić, košarkaš "Igokee" Dalibor Ilić, fudbaler "Radnika" Vladimir Bradonjić, bokser "Radnika" Radenko Tomić i karatista "Pantera plus" Luka Vuković.

Osim nagrada za 10 najboljih, dodijeljena su priznanja i plakete u još 11 kategorija.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je nakon dodjeljivanja nagrada za deset najperspektivnijih sportista da je ove godine ostvaren dobar rezultat - sportista na sportskom, a republičke vlasti na zakonodavnom terenu.

"Ispunili smo obećanje i kreirali zakon o sportu na koji se čekalo decenijama i koji je u formi nacrta usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Imali smo u tome pomoć sportskih kolektiva i saveza", naglasila je Davidovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će perspektivni sportisti i sportisti sa invaliditetom, koje resorno ministarstvo podržava, pronaći uzore među uspješnim sportistima, a najbolji uzor među njima je Dejan Stanković.

Najbolji sportista iz Republike Srpske koji se takmiči u inostranstvu drugu godinu zaredom je Tijana Bošković, jer je ove godine sa reprezentacijom Srbije osvojila titulu evropskog prvaka u Turskoj.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio je priznanje bratu Boškovićeve, koja zbog obaveza u klubu nije mogla da prisustvuje večerašnjoj manifestaciji.

Dodik je naglasio da je ovo jedna predivna manifestacija, koja je održavana i u vrijeme rata.

"Lijepo je biti dio sportske porodice Republike Srpske. Naši sportisti najčešće odlaze u Srbiju ali nikada ne zaboravljaju Republiku Srpsku odakle i potiču. Jedna od njih je i Tijana", naglasio je Dodik.

Priznanje za trenera godine u Republici Srpskoj dobio je trener džudo klubova "Randori" i "Crvena zvezda" Ljubiša Majdov, koji je najzaslužniji za uspjehe sina Nemanje, koji je ove godine bio treći na Svjetskom prvenstvu i koji je prije tri dana ispunio normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Priznanje za najbolje ambasadore sporta Republike Srpske dobili su selektor odbojkaške reprezentacije Crne Gore Veljko Bašić i fudbaler "Crvene zvezde" Marko Marin.

Plaketu za specijalne i paralelne veze Republike Srpske i Srbije ove godine dobili su predsjednik stručnog žirija Dejan Stanković, doskorašnji pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Dragan Jaćimović, te Odbojkaški savez Republike Srpske i Odbojkaški savez Srbije.

Priznanje za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu dobio je član Košarkaškog kluba invalida "Vrbas" Dražen Duvnjak, kao višestruki šampion Republike Srpske i BiH, te apsolutni vladar NLB lige, koji i na međunarodnoj sceni postiže sve zapaženije uspjehe.

Plaketu za dugogodišnji doprinos razvoju sporta dobili su Željko Petrović i Ratko Radovanović, koji su u atletici, odnosno fudbalu, ostavili neizbrisiv trag.

Nagradu publike dobila je član Sportskog saveza "Menerali" Milada Elez, koja je na Svjetskom prvenstvu za lica sa invaliditetom u Abu Dabiju osvojila srebrnu i bronzanu medalju u stonom tenisu.

Plaketa za sportski poduhvat godine pripala je stonoteniseru sa invaliditetom Harisu Eminoviću, koji je sa kolegama iz Stonoteniskog kluba invalida "Vrbas" osvojio zlatnu medalju na takmičenju u Finskoj.

Plaketa posthumno uručena je porodici prvog IHF sudije u BiH Dušana Vrhovca, a medijski partner "Glasa Srpske" na ovoj manifestaciji Radio-televizija Republike Srpske kao najbolju sportsku manifestaciju u protekloj godini odabrala je Međunarodnu biciklističku trku Beograd-Banjaluka.

Kao i svake godine u okviru završne manifestacije Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske uručilo je priznanja za 10 najperspektivnijih sportista i jednog sportistu sa invaliditetom.

Među perspektivnima našli su se atletičar Jovan Rosić, strijelac Matej Rašić, kik-bokser Sergej Pudar, odbojkaš Milijan Kovač, kajakaš Dušan Mačkić, fudbaler Nikola Turanjanin, plivač Marko Kovačić, skijašica Sara Plakalović, džudistkinja Mila Petrović, karatista Uroš Radan i sportista sa invaliditetom Snježana Džida.

Novinar TV "Elta" Dejan Kondić dobio je "Zlatno pero Limun Papić" - priznanje koje se dodjeljuje najboljem sportskom novinaru u protekloj godini.

"Velika je čast i obaveza dobiti priznanje za najboljeg sportskog novinara, pogotovo što ono nosi ime po legendarnom sportskom novinaru. Iskreno, nisam očekivao nagradu i zato od srca zahvaljujem "Glasu Srpske" i žiriju koji je odlučio da budem dobitnik ovog prestižnog priznanja", naglasio je Kondić.

Ova nagrada nosi ime po doajenu sportskog novinarstva i pisane riječi i jednom od utemeljivača akcije Izbor deset najboljih sportista Limunu Papiću, koji je svoj radni vijek proveo kao novinar i urednik u "Glasu Srpske".

Nagrada je utemeljena 2003. godine, a prva je uručena posthumno porodici Limuna Papića. Poslije su priznanje za najboljeg sportskog novinara dobijali Željko Tica 2004. godine, Brane Radulović 2005, Slavko Basara 2006, Dragan Novaković 2007, Dragan Pajić 2008, Darko Dragičević 2009, Siniša Trkulja 2010, Nemanja Babić 2011, Maja Predragović 2012, Zoran Prnjatović 2013, Jovana Kecman 2014, Tomo Marić 2015, Siniša Kotaraš 2016, Andrej Knežević 2017. i Bojan Božić 2018. godine.

 

Izvor: Srna 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog