VIDEO

Hoensalcburg – zaštitini znak ‘’Mocartovog grada’’ (VIDEO/FOTO)

Na vrhu Festungsberga, malog brda u gradu Salcburgu, na nadmorskoj visini od 506 metara, nalazi se zamak Hoensalcburg, najstariji sačuvani zamak Srednje Evrope, amblem grada Salcburga koji privlači milione turista.

1077. godine, na brdu iznad Salcburga, nadbiskup Gebhard Salcburški je podigao tvrđavu Hoensalcburg koja je postala njegov dom. Tvrđava je vremenom neprestano proširivana, sve dok nije postala najimpozantniji vojni kompleks u Srednjoj Evropi. U njoj su nadbiskupi pronalazili utočište u nemirnim vremenima, kakva su bila ona između 1520. i 1526. godine, tokom Seljačkog ustanka koji je potresao Njemačku, već raspaljenu vjerskom pobunom Martina Lutera. Sveštenici visokog ranga tiranski su se odnosili prema svojim podanicima, a jedan od njih, Leonard fon Kojčah, u lance je okovao ugledne građane Salcburga, jer su uporno zahtijevali da naređenja primaju samo od cara. Da bi izbjegao pobunu, on se 1511. godine zatvorio u Hoensalcburg. Upravo je on dvorac pretvorio u raskošnu građevinu.

Središnji dio tvrđave je najstariji, poznat kao “Stari dvorac”. Obnovljen je u 15. vijeku, kada su bile izgrađene i okrugle kule na spoljašnjoj kurtini. Nadbiskup Leonard fon Kojčah znatno ga je proširio, pretvorivši ga u utvrđenu citadelu koja se uzdizala na vrhu Menhsberga. Spoljašnji grudobrani dodati su u 16. i 17. vijeku da bi se odbranili od najezde Turaka. Dijelovi rezidencije pretvoreni su u raskošne svečane odaje, a primjer je poznata ‘’Zlatna dvorana’’ sa uvijenim stubovima od crvenog mermera, neobičnim tavanicama, složenim gotičkim ukrasima i sobnom peći od majolike koja je izuzetan primjer pozne srednjovekovne umjetnosti, a prefinjeno je ukrašena figurama svetitelja.

dsc_0521.jpg

7997978819_c7aa2e67b4_b.jpg

location-festung-hohensalzburg-salzburg-land-aussenansicht-7.jpg

Festung1.jpg

 concierto-mozart-fortaleza-hohensalzburg-grid.jpg

vogelperspektive-festung-hohensalzburg_286707.jpeg

 innenansicht-festung-hohensalzburg_286709.jpeg

 die-festung-hohensalzburg-im-nebel_7966.jpeg

 
Do tvrđave se lako dolazi uspinjačom koja je postavljena 1892. godine i predstavlja najstariju uspinjaču u Austriji koja je još u upotrebi.

 

Izvor: salzburg.info 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog