Svijet

Putin: Rusija pomaže Kini da napravi odbrambeni sistem

Ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare. Za ovaj događaj akreditovanje bio rekordni broj novinara - 1.895. Tradicionalno, najviše njih dolazi iz ruskih regionalnih medija.

Šef ruske države je sumirao rezultate 2019. godine i komentarisao brojna pitanja vezana za socijalno-ekonomsku situaciju (penzije, cijene, inflaciju, promjene u BDP-u itd), energetiku, spoljnu politiku (odnosi sa SAD, Ukrajinom, Evropskom unijom), kao i regionalne probleme. Takođe, dotakao se i sportskih pitanja, povezanih sa zabranom učešća ruskim sportistima na međunarodnim takmičenjima.

Putin je prošle godine odgovarao na pitanja novinara tri sata i 43 minuta, a godinu dana ranije je sa novinarima razgovarao tri sata i 40 minuta.

Ruski predsjednik je prvu veliku konferenciju za štampu održao 2001. godine. Ona je trajala oko 90 minuta i njoj je prisustvovalo 500 novinara.

14:07 Kraj konferencije

14:02 Da li može žena biti predsjednica Rusije? Putin: Može ako je kompetentna. Izbor predsjednika Rusije ne treba da zavisi od pola

13:49 Na pitanje novinara kada je Putinu bilo najteže, on je odgovorio: Za vrijeme tragedije u Beslanu i talačke krize na Dubrovki

13:43 Putin ne haje šta misle o njemu Britanci

Ruski predsjednik rekao je, na pitanje novinara Bi-Bi-Sija kako komentariše to što je britanski premijer Boris Džonson na svakakve načine govorio o njemu, poredeći ga čak i s likovima iz "Hari Potera", da je navikao na svakakve komentare na svoj račun i da ga to ne uznemirava.

"Odlično znam šta su interesi moje zemlje i ma ko i ma šta mi govorio to nema nikakav značaj u odnosu na fundamentalne zadatke Rusije", rekao je on.

Na optužbe da se Rusija miješa u političke procese u Britaniji, Putin kaže da nikakvog miješanja nema.

"Mnogo puta smo sa zvaničnih mjesta čuli ocjene onoga što se dešava u Rusiji i drugim zemljama, da li je to miješanje ili ne. I mi imamo na to pravo, ako smatrate da je to miješanje onda tako i mislite, ali nikakvog miješanja nema", rekao je Putin.

Vjeruje da je Britanija zainteresovana za saradnju sa Rusijom, uključujući investitore i preduzeća koja posluju u Rusiji.

"Mi ih smatramo ne samo partnerima, nego i prijateljima", rekao je on.

Čestitao je još jednom Džonsonu na pobjedi i izrazio uvjerenje da će britanski premijer realizovati svoje namjere u vezi sa Bregzitom.

13:33 Putin: Rusija smatra kontraproduktivnim vojni savez SAD, Južne Koreje i Japana

Nemamo garancije da se američko oružje neće pojaviti na Kurilskim ostrvima, rekao je Putin.

On je istakao da Rusija zajedno sa japanskim vlastima pokušava da pronađe izlaz iz te situacije.

On je naglasio da se u regionu formirao savez koji čine Japan, SAD i Južna Koreja.

13:30 Rusija pomaže Kini da napravi odbrambeni sistem ranog otkrivanja napada, rekao je Putin.

Rusija i Kina nemaju namjeru da prave vojni savez, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, sistem upozorenja na raketni napad, koji razvijaju Moskva i Peking, usmjerena je isključivo na odbranu.

Saradnja u sferi odbrane se razvija, istakao je predsjednik.

Rusija pomaže Kini da napravi sistem upozorenja od raketnih napada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da je nemoguće zaustaviti razvoj Kine.

13:28 Putin smatra da u Rusiji dostignuta unutrašnja stabilnost, mada u ekonomiji ima još problema.

13:24 Kada je riječ o dopunama zakona o medijima-stranim agentima Putin je napomenuo da analogne mjere postoje u SAD od 30-tih godina i da su već priminjene protiv ruske državljanke Marije Bautine.

Putin je dodao da se zakon odnosi na one koji dobijaju novac iz inostranstva a bave se unutrašnjom politikom.

"Onaj ko plaća taj i naručuje muziku", rekao je ruski lider.

Mi ih ne zatvaramo nego tražimo da se to finansiranje iz inostranstva označi, rekao je on.

"U zakonu ima stvari koje treba ispraviti i on se ne sijme široko tumačiti", kaže Putin.

13:20 Putin o integraciji sa Belorusijom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da da je predložio predsjedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku da pogleda šta se još može uraditi u planu integracija dvije države.

13:02 Putin je još jednom podsjetio šta predviđa zakon o zaštiti Runeta, koji su neki mediji nazvali zakonom o „suverenom Internetu“. Ne radi se o unutrašnjim ograničenjima, već o zaštiti mreže od isključenja spolja.

13:00 Putin je saglasan s tim da 31. decembar treba da bude slobodan dan.

„To je logično“, rekao je Putin.

On je, međutim, dodao da ne bi trebalo donositi odluku u žurbi i zato će vlasti o tome razmisliti „na miru“.

12:52 Bugarski novinar tokom konferencije pokušao da uruči predsjedniku Rusije Vladimiru Putin ikonu kao poklon


Muškarac je pokušao da podigne ikonu iznad glave, i obraćajući se ruskom lideru uzviknuo je: „To je poklon za vas“.

„Hvala puno!“, zahvalio mu se Vladimir Putin.

12:40 Putin: Šta se može menjati u Ustavu, a šta ne

Ustav je živ instrument i treba da odgovara razvoju društva, ali ne treba mjenjati njegov osnovni dio ili donositi novi zakon, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

12:36 Turski novinar pita Putina da li podržava libijskog generala Halifu Haftara.

„Ne vjerujte svemu što pišu zapadni mediji. Pogledajte samo šta sve pišu o Ankari“, odgovorio je Putin.

„Teško je u Libiji odrediti ko je u pravu. Najbolje bi bilo pronaći rješenje koje bi omogućilo da se prekine rat“, naglasio je Putin.

On smatra da strane u sukobu treba da se dogovore ko će upravljati zemljom. Putin je dodao da sve države održavaju neke kontakte sa obje zaraćene strane.

Ruski lider je pozvao da se pronađe rješenje koje će omogućiti da se okonča rat u Libiji i dodao da je o tome razgovarao sa svjetskim liderima.

12:32 Na pitanje o ubistvu muškarca u Berlinu i tome da Njemačka s jedne strane tvrdi da od Rusije nije dobila pouzdane informacije, a Moskva tvrdi obrnuto, Putin kaže:

„I jedna i druga strana su u pravu. Rusija nije uputila zvanični zahtjev o izručenju lica koje je potom ubijeno u Berlinu, smatrajući da je to besmisleno. Komunikacija se odvijala na nivou specijalnih službi“.

On je podsjetio da je ubijeni u Berlinu sam lišio života 98 ljudi, a Njemačka je odbila da ga isporuči.

Putin je naveo i da su to lice ubili u samom centru Berlina, odnosno da se on slobodno šetao po jednom evropskom gradu.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova proteralo dvoje ruskih diplomata nakon što je Tužilaštvo objavilo da sumnja u umješanost Moskve u ubistvo jednog državljanina Gruzije u Berlinu.

12:30 Posljedice sankcija — gubitak radnih mjesta. Međutim, osim minusa, postoje i plusevi. Na primjer, razvijaju se poljoprivreda, vojna industrija.

12:26 Govoreći o odnosima Rusije i Kine, Putin je rekao da između dvije zemlje postoji izuzetan nivo povjerenja i to je najvažnije i temelj je saradnje u svim oblastima, od ekonomije, preko kosmosa, do saobrađaja i visokih tehniologija i drugih.

Istakao je da jednopolarni svijet više ne postoji i da je poslije pada SSSP postojala iluzija o tome da tako nešto može da postoji.

„Ali, to je bila samo iluzija“, rekao je Putin.

On je podsjetio da je poslije Drugog svetskog rata učešće SAS u svjetskom BDP iznosila 50 odsto  a danas je Kina ispred SAD.

Svijet ne može da bude jednopolaran  i u tome je velika uloga Rusije i Kine, dodao je on.

12:07 Pitanje revidiranja istorije i poređenje SSSR sa naciznom je vrh cinizma smatra Putin. On je podsjetio na podjelu Čehoslovačke između Hitlera, Engleza i Francuza, dok je SSSR pozivao da se stvori antihitlerovski front. Nacisti su željeli da se teritorijalno šire, zbog čega su krenuli na istok.

11:52 Putin: Rusija je zainteresovana za razvoj i očuvanje odnosa sa SAD, bez obzira na to ko bude bio na vlasti u Bijeloj kući

Putin sumnja da će Senat donijeti konačnu odluku o opozivu Trampa.

11:33 Ne razumijem šta će dati pravna ocjena postupaka Gorbačova, rekao je Putin na pitanje o raspadu SSSR i događajima iz 1991. Povodom Ustava i ideologije, Putin je istakao da je osnovni sovjetski zakon bio veoma ideologizovan i da je to bila greška. Ideologija danas može biti jedna, a to je patriotizam.

11:32 Putin žali za nestankom SSSR-a

Ne razumijem šta će dati pravna ocjena postupaka Gorbačova, rekao je Putin na pitanje o raspadu SSSR i događajima iz 1991. Povodom Ustava i ideologije, Putin je istakao da je osnovni sovjetski zakon bio veoma ideologizovan i da je to bila greška. Ideologija danas može biti jedna, a to je patriotizam.

11:24 Ako ne bude sporazuma START 3 u svijetu neće biti ničeg što će spriječiti trku u naoružanju, dodao je Putin.

Rusija je, kako kaže, zainteresovana za jačanje odnosa sa SAD. Spremni smo da već sutra produžimo START 3.

Ali za sada nema odgovora na naše prijedloge.

11:16 Putin o impičmentu Trampu: To je unutarpolitička borba koja će se nastaviti

Kako kaže, razlozi za to, su po njegovom mišljenju „vještački“.

Demokrate koje su izgubile na izborima pokušavaju sada da na drugi način da dođu do rezultata.

Prvo su iznosili optužbe vezano za Moskvu, ali se to nije potvrdilo, a sada su našli drugi povod – pritisak Trampa na Ukrajinu.

11:10 Putin o Lenjinu: On nije bio državnik, već revolucionar

Na pitanje o Lenjinu i hoće li njegovo tijelo biti iznijeto iz mauzeleja. Putin je rekao da Lenjin nije državnik već prije revolucionar. On nije napravio federaciju nego konferedaciju s pravom izlaska jednog etnosa iz države. Ali teritorije nisu bile podijeljene korektno i to se do danas osjeća. Staljin je bio protiv take organizacije ali ju je na kraju prihvatio, rekao je Putin i podsjetio da su Ukrajini u sovjetsko doba predali iskonski ruske teritorije s čudnom formulacijom „radi povećanja udjela proletarijata“. Čim je partija počela da puca, počela je da se rasipa i zemlja i to nasljeđe Lenjina i danas se osjeća, upozorio je ruski predsjednik.

On je ipak dodao da tijelo Lenjina u mauzoleju "ne treba dirati". Za mnoge ljude to je važno sjećanje, treba jednostavno ići naprijed, rekao je Putin.

10:47 Putin: Kijevu je potreban direktan dijalog sa Donbasom, ali ga nema

Predsjednika brine izjava Zelenskog da bi Minski sporazumi mogli da budu revidirani. Ako se to dozvoli, situacija može ući u ćorsokak. Ključ za dogovor je zakon o specijalnom statusu Donbasa koji treba da bude implementiran u Ustav Ukrajinu.

On smatra da je potreban direktan dijalog sa samoproglašenim republikama DNR i LNR.

Ruski predsjednik je još dodao da će sastanak u „normandijskom formatu“ biti aktuelan u aprilu ukoliko bude nekih pozitivnih promjena, a kako kaže, njih ima.

Na pitanje šta misli o Zelenskom, Putin je rekao da je nekorektno govoriti na taj način i o njemu i o drugim kolegama. Svi imaju i „pluseve i minuseve“.

Putin je rekao i da strane vojske nema u Donbasu. Ima plaćenika koji ratuju na obje strane, rekao je on i dodao da se tamo dobrovoljno nalaze državljani evropskih država.

"Pokušaj da se silom riješi problem Donbasa neće dati rezultate", naglasio je Putin.

10:40 Putin smatra da odluka VADA o Ruskoj antidoping agenciji nije u skladu sa zdravim razumom i međunarodnim pravom.

Putin je za odluku VADA o ruskim sportistima rekao da nije samo nepravedna, već i da se kosi sa zdravim razumom. Kako je rekao, Ruse kažnjavaju drugi put za istu stvar.

„Najveći broj sportista je čist, a kažnjavaju sve“, rekao je Putin.

Podsjetio je na ruske klizače koji su praktično jedini u svijetu koji izvode četvorostruke skokove.

Po njegovom mišljenju, odlučili su da ih „počiste“.

Putin je uvjeren da je odluka VADA u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom.


10:25 Putin: Rusija se ponosi svojom sovjetskom prošlosti i dostignućima iz tog perioda i samo je nastavila svoj razvoj posebno nakon 2000. godina

Kao prvo 75 odsto proizvodnih pogona u prerađivačkoj industriji je izgrađeno od 2000-ih godina. Izgrađena su 3 nova aerodroma, 12 novih železničkih stanica. Udvostručen je broj autoputeva: sa 39.000 kilometara do 80.000 kilometara. Izgrađeno je osam novih blokova na atomskim centralama i počelo da se eksploatiše 600 novih naftnih i gasnih polja.

Drugi dobar primjer – poljoprivreda. SSSR je uvozio pšenicu, dok je Rusija danas jedan od najvećih izvoznika u svijetu. Ispred SAD i Kanade.

10:11 Prvo pitanje o klimatskim promjenama. Koliko one mogu nanijeti štetu Rusiji?

Putin je podsjetio da se, prema podacima UN Rusija nalazi na 4 mjestu po emisiji gasova. On je podsjetio da niko ne zna šta je uzrok promjene klime. Ne može se odrediti kako ljudski faktor utiče na klimu.

Ruski predsjednik je podsetio da je temperatura u Rusiji porasla 2,5 puta više nego u Evropi. Ako počne da se topi led, posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

 

Izvor: sputnik.news

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog