Region

Poruka crnogorskih plemena od Boke do Durmitora: Obavezuju nas grobovi naših predaka

Poruke Narodne skupštine svih crnogorskih plemena obavezujuće su za svakog ko čuva svetinje i grobove svojih predaka, od Boke do Durmitora, kaže Momčilo Vuksanović, predsjednik Savjeta narodnih skupština Crne Gore, povodom Deklaracije koju je ta organizacija usvojila u nedelju o predloženom zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

U Deklaraciji narodnih skupština pravoslavnog srpskog naroda u Crnoj Gori, donetoj u manastiru Morača, izražava se oštro protivljenje predloženom zakonu.

Priznati odluke koje proizlaze iz slobodne volje građana

Deklaraciju su potpisali prvaci Narodnih skupština svih crnogorskih plemena: Banjana, Bjelopavlića, Bratonožića, Vasojevića, Vranešana, Golije, Grahovljana (Stare Hercegovine), Grbljana, Drobnjaka, Župe nikšićke, Katunske nahije, Kuča, Lješanske nahije, Matice Boke, Moračana, Ozrinića, Pivljana, Pipera, Pljevljaka i Durmitoraca, Riječke nahije, Rovčana, Uskoka, Crmničana i Šaranaca.

U Deklaraciji se izričito traži da se ne priznaju odluke koje ne proishode iz slobodno izražene volje građana, a odnose se na otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Momčilo Vuksanović kaže za Sputnjik da oni na taj način žele da daju svoj doprinos i tako pokažu odnos većinskog državotvornog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori prema namjeri otimačine crkvene imovine, kao i da saopšte stav da se sporni zakon mora usaglasiti sa svim vjerskim zajednicama.

On upozorava da bi glasanje predstavnika nacionalnih manjina za zakon koji predstavlja atak na SPC ozbiljno narušilo međuvjerski sklad u Crnoj Gori.

„Mi naročito mislimo da o tome ne treba da odlučuju predstavnici drugih manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno rimokatolici i muslimani. Bilo bi korektno da se u taj dio odnosa pravoslavnog naroda ne miješaju. Jer njihovim miješanjem pokazali bi, po meni, otvoreno neprijateljstvo prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Mislim da to nije u interesu međunacionalne tolerancije i da to treba da izbjegnu pri donošenju predloga ovog zakona koji bi trebalo da bude u Skupštini“, navodi Vuksanović.

Kada su manjinski narodi odlučili na štetu većinskog

On podsjeća da je Vijeće narodnih skupština osnovano prije 20 godina u turbulentnom vremenu, kada je aktuelna vlast promovisala ideju izdvajanja iz zajedničke države sa Srbijom, te da se pravoslavni srpski narod sada, nažalost, nalazi u sličnoj poziciji kao u onom vremenu.

„I tada su manjinski narodi odlučili na štetu većinskog državotvornog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori. Iz tog razloga ih upozoravamo da oni ne bi trebali da se, pogotovo kada su vjerska pitanja na dnevnom redu, izjašnjavaju oko svega toga. Jednostavno, to se nikada nije desilo kada je njihova vjera u pitanju, i o tome bi trebalo da povedu računa i da na taj način i reaguju“, podvlači Vuksanović.

Naš sagovornik zaključuje da ovo nisu stvari sa kojima se bilo ko može šaliti, te da su na saboru u Manastiru Morača bile prisutne sve narodne skupštine i njihovi odabrani predstavnici koji su, kako ističe, vrlo ozbiljni ljudi sa velikim autoritetom među narodom na čitavom prostoru Crne Gore — od Boke, do pljevaljsko-durmitorksog kraja.

„Mi smo dali tu Deklaraciju i to je obavezujuća Deklaracija — da svako na svom prostoru (odakle potiče) čuva naše svetinje i grobove naših predaka, i da, jednostavno, učini sve da prokletstvu predata (NVO ’crnogorska pravoslavna crkva‘) ne skrnavi svetinje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, jasan je Vuksanović.

 

Izvor: sputniknews.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog