Region

Hiljade vjernika u Nikšiću, mošti svetog Vasilija Ostroškog izložene u crkvi (FOTO/VIDEO)

Veliki crkveni narodni sabor održava se danas u Nikšiću u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšiće povodom vladinog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Vladimir Leposavić kaže za RTS da se zakonom ispituje pravo svojine Srpske pravoslavne crkve kao knjižnog vlasnika ispita u upravnom, a ne u sudskom postupku kako to nalaže i Zakon o sudsko-pravnim odnosima.

Na ulazu u Nikšić su kolone vozila i sporo se ulazi u grad. Mošti svetog Vasilija Ostroškog izložene su u Sabornoj crkvi posvećenoj tom svetitelju.


U medijima se pojavila informacija o mišljenju stručnog tijela skupštine Crne Gore, kojim se navodi da je ovakav zakon neustavan. Čulo se i da je riječ o izdvojenom mišljenju pojedinih članova.

Član pravnog tima Mitropolije Crnogorsko-primorske Vladimir Leposavić rekao je za RTS da je riječ o situaciji u kojoj je jasno da je jedna višestruka neustavnost došla do vidjela da su članovi zakonodavnog odbora poslali stručno mišljenje unaprijed naglašavajući i odredbe Ustava koje se krše ovim zakonom.

"Tu je najveći prostor posvećen ustavnoj garanciji prava svojine i zabrani proizvoljnog lišavanja prava svojine. Vidjeli smo da je to bio akt, kako je rekao predsjednik zakonodavnog odbora skupštine, izdvojeni akt pojedinaca koji su kasnije tokom noći saopštili da to i nije bio njihov stav, da se njihov dopis našao u medijima. Pred dolazak pred poslanike ovog prijedloga zakona govori se da je taj zakon neustavan i da krši osnovna ustavna načela", rekao je Leposavić.

Na pitanje da li bi, čak i da se odbor tako izjasni i da se u utorak tako glasa da je zakon neustavan, to značilo automatski i povlačenje, Leposavić je naveo da to zavisi od načina na koji poslanici prihvate tako jedno mišljenje i savjet.

"Ono nije nužno i automatski ako jedno mišljenje ono što može i mora da spriječi skupštinsku većinu da ga usvoji. Ako bi se skupštinska većina na takvo mišljenje oglušila, onda je po pravilu posljedica ta da će Ustavni sud reagovati i ukloniti takav pravni akt", istakao je Leposavić.

Dva problema zakona

Mitropolija crnogorsko-primorska je više puta ukazivala na sporne odredbe zakona.

"Dva su glavna problema zakona. Prvi je što ukida pravni kontinuitet i pravnu ličnost postojećih crkava i vjerskih zajednica, prije svega Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija. Drugi veliki problem je to što se imovinsko pitanje otvara ovim zakonom, zbog čega je ovo prijedlog zakona navodno o slobodi vjeroispovesti, a zapravo o proizvoljnom lišavanju prava svojine", kazao je Leposavić.

Prema njegovim riječima, predviđa se da se samo u slučaju Srpske pravoslavne crkve, njeno pravo svojine kao knjižnog vlasnika ispita u upravnom postupku, a ne u sudskom kako to nalaže i Zakon o sudsko-pravnim odnosima.

"Imamo suspenziju osnovnih ustavnih načela, zakona o svojinsko-pravni odnosima, pa i Zakona o katastru Crne Gore koji propisuje da se u upravnom postupku ništa ne dokazuje. Upravni postupak ne služi za to, a ovdje je namjera da se u takav postupak smjesti dokazivanje da bi ono, pretpostavljam, bilo lakše za vladu i zloupotrebila pozicija vlasti, odnosno pravo SPC kao vlasnika", zaključio je Leposavić.

Skup sa istom ovakvom porukom održan je u junu u Podgorici, i tada su predstavnici mitropolije Crnogorsko-primorske zamolile one koji donose zakone da ne dijele narod i pozvale da se prijedlog zakona povuče.


Izvor: rts/sputnik.news

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog