Politika

Diplomatski predstavnici pozdravili formiranje Savjeta minstara u BiH

14 mjeseci nakon opštih izbora održanih u BiH, juče je u Sarajevu imenovan novi saziv Savjeta ministara, a ovo formiranje pozdravile su američka, britanska i njemačka ambasada u BiH kao i šef Delegacije EU u BiH.

Podsjećamo, predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče je potvrdio imenovanje novog saziva Savjeta ministara BiH sa 29 glasova za, osam protiv i jednim suzdržanim.

Britanski ambasador u BiH Metju Fild pozdravio je formiranje Savjeta ministara istakavši kako se nada da će formiranje Savjeta ministara doprinijeti intenzivnijoj provedbi reformi na dobrobit svih građana BiH. 

On je na Tviter nalogu napisao i kako se raduje što je Program reformi dostavljen u Brisel čime se omogućava nastavak saradnje sa NATO-om.

Američka ambasada u BiH takođe je pozdravila formiranje Savjeta ministara i predaju Programa reformi.

"Pozdravljamo formiranje Savjeta ministara BiH i predaju dokumenta BiH o reformi #NATO, čime će se nastaviti partnerstvo i saradnja BiH sa Savezom i otključati prijeko potrebne reforme odbrane", piše na Tviter nalogu američke ambasade.

Njemačka ambasada u BiH je naglasila potrebu da nova Vlada BiH odlučno i užurbano pokrene potrebne reformske procese kako bi se unaprijedio ekonomski i socijalni razvoj, te su izrazili spremnost da i dalje podržavaju BiH na putu ka EU.

"Danas je Bosna i Hercegovina 14 mjeseci nakon izbora dobila novu Vladu. Sada je bitno da ova Vlada odlučno i užurbano pokrene potrebne reformske procese kako bi unaprijedila ekonomski i socijalni razvoj kao i vladavinu prava u zemlji, te kako bi zemlju povela naprijed na njenom putu ka Evropskoj uniji. Prioriteti i preporuke Evropske komisije od maja 2019. predstavljaju osnovu za to.

Savezna Vlada Njemačke uvijek je bila opredijeljena za EU-perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i dalje je spremna da podrži Bosnu i Hercegovinu na ovom putu", kazali su iz njemačke ambasade u BiH.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borrella i komesar za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyia kazali su u zajedničkoj izjavi da se formiranjem Savjeta ministara otvara put za obnovljenu posvećenost političkih stranaka da se omogući napredak zemlje.

"Pozdravljamo imenovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Nakon godinu dana političkog zastoja, ovim se otvara put za obnovljenu posvećenost političkih stranaka da se omogući napredak zemlje na putu ka EU. Odnosi između Evropske unije i Bosne i Hercegovine su u odlučujućem momentu nakon što je Vijeće EU podržalo Mišljenje Komisije i u njemu sadržanih 14 ključnih prioriteta u oblastima vladavine prava, temeljnih prava, reforme javne uprave, kao i demokratije. Predstojeća 2020. godina biće važna za Bosnu i Hercegovinu usljed održavanja lokalnih izbora, uključujući u Mostaru.

Naglašavamo hitnost angažmana vlasti na državnom nivou koje je potrebno za utvrđivanje, usvajanje i provođenje novog paketa socijalnih i ekonomskih reformi, a za dobrobit zemlje i njenih građana. Predstojeći rad zahtijeva potpunu posvećenost zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima. Evropska unija je spremna u potpunosti podržati i pratiti Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i sve njene građane u postizanju napretka na putu evropskih integracija", stoji u zajedničkoj izjavi.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler smatra da iako prekasno, vijest o formiranju Savjeta ministara je dobrodošla, te "ono što sada treba i zemlji i njenim ljudima jeste fokusiranje na brzo postizanje konkretnih rezultata".

 


Frontal/D.S.

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog