Sport

Božićno "ludilo" u NBA ligi (VIDEO)

Novogodišnji i božićni praznici obično su period godine kada postoje pauze u mnogim sportovima, ali ne u NBA ligi. Baš suprotno – organizatori najjače košarkaške lige svijeta trude se da tokom Božića navijačima prirede pravi spektakl.

 Slično je kao u Premijer ligi, kada se tradicionalno igra za "Boksing dej" (dan nakon Božića), ali u NBA priliku da se na parketu za praznik nađu imaju samo najbolji.

Kalendar se pravi tako da prednost imaju pretendenti za titulu, kao i zvučnije ekipe koje će u derbijima privući veliki broj navijača.

Ove sezone ćemo imati pet utakmica i one će se nizati jedna za drugom – od 18 časova po srednjoevropskom vremenu program počinje duelom između akteulnih šampiona Toronto reptorsa i Boston seltiksa.

Nakon derbija Istočne konferencije slijedi duel Filadelfije 76ers i Milvoki baksa (20.30), dok će od 23.00 na teren Hjuston rokitsi i Golden stejt voriorsi. Vicešampion NBA lige osakaćen povredama ne pruža ni dio onoga što je činio prethodnih godina, ali će sigurno biti spreman za okršaj sa "raketama".

U tom meču bismo mogli da gledamo debi srpskog košarkaša Alena Smailagića. S druge strane, konačno je proradila kombinacija Džejms Harden-Rasel Vestbruk. U proteklih deset mečeva Harden je prosječno bilježio 36,9 poena, 5,1 skok i 6,8 asistencija, a poslije sporijeg starta i Vestbruk je konačno na nivou koji se od njega očekuje – 27,1 poen, 8,5 skokova i 7,7 asistencija.

Utakmica koja izaziva najviše pažnje kod ljubitelja košarke u SAD, ali i širom sveta, jeste ona između gradskih rivala Lejkersa i Klipersa. Oni će igrati u "prajm tajmu", od dva sata poslije ponoći po našem vremenu.

"Јezerdžije" su lideri na Zapadu, zabilježili su 24 pobjede i samo šest poraza od početka sezone, a za Božić će biti spremne i najveće zvezde. Lebron Džejms i Entoni Dejvis bili su pod znakom pitanja zbog problema sa povredama, ali su uspjeli da se oporave.

- Moramo da budemo sigurni da su naši igrači zdravi i pametno kontrolišu svoju energiju u ovo doba godine. Moramo da shvatimo da je u pitanju maraton - istakao je trener Lejkersa Frenk Vogel.

Seriju utakmica će zatvoriti Denver nagetsi, koji će pokušati da opravdaju ulogu favorita u susretu sa Nju Orleans pelikansima. Počinju 4.30, a prvi put poslije mnogo godina, imaćemo jednog srpskog predstavnika, čak i u slučaju da Smailagić ne debituje.

Nikola Јokić predvodiće franšizu iz Kolorada, koja prvi put od 2012. igra 25. decembra, u nadi da će zadržati drugu poziciju na Zapadu.

Јokić blista posljednjih nedjelja, protiv Finiksa je zabilježio sedmi tripl-dabl u sezoni, dok će Nagetsi u dobrom raspoloženju dočekati "pelikane" i zbog činjenice da je trener Majk Meloun produžio ugovor do 2023. godine.

Koliko je važan božićni program NBA lige u Americi potvrđuje činjenica da gotovo svi igrači, tokom te večeri, nose posebno dizajnirane patike. Tako ćemo imati priliku da vidimo karakteristične dezene sa džempera prenesene na obuću, posvete članovima porodica, poruke o društvenim temama...

Јedan od najzastupljenijih biće personalizovani model za Kevina Durenta, koji zbog povrede tetiva propušta čitavu sezonu, ali će ga nositi drugi igrači. U pitanju je "Najkijev" model nazvan po njegovoj tetki Perl.

- Za mene je savršen način da, kao košarkaš, pomognem i pošaljem poruku podrške ljudima oboljelim od raka jer imam članove porodice koje je takođe pogodila ova teška. Staću iza te poruke i nadam se da ću inspirisati mnoge - rekao je Durent i dodao:

- Moja tetka je ljupka i brižna osoba koja svima želi dobro. Zadržati njenu priču živom, za moju porodicu i mene je veoma bitno. Najvažije je, ipak, pomoći ljudima koji se sa ovim problemom bore svaki dan.

Nekada su timovi imali posebne garniture dresova za praznike, vremenom su one nestale, ali postoji mogućnost da ih u budućnosti ponovo gledamo.

- Čovječe, volio bih da sutra uđem u svlačionicu i da imamo božićne dresove. Moramo da ih vratimo - tvitovao je Džejms i zatražio od svog sponzora da ih ponovo kreira.

NBA tradicionalno pravi najinteresantnije reklame baš pred Božić i Novu godinu, najupečatljivija je svakako ona kada neke od najvećih zvijezda pogađaju trojke i "sviraju" numeru posvećenu Djeda Mrazu.

Spektakl je sve prije i tokom ovih nekoliko prazničnih dana – sve je spremno za početak božićnog "ludila" u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Raspored utakmica

Božićni program NBA lige:

18.00 Toronto reptors – Boston seltiks

20.30 Filadelfija 76ers – Milvoki baks

23.00 Golden stejt voriors – Hjuston rokits

02.00 Los Anđeles lejkers – Los Anđeles klipers

04.30 Denver nagets – Nju Orleans pelikans

 

Izvor: RTRS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog