Svijet

Katedrala Notr Dam otkazala Božićnu misu prvi put u 200 godina

Katedrala Notr Dam nije bila uslovna za održavanje mise na Badnjak, prvi put u više od 200 godina, nakon što je požar u aprilu oštetio njenu strukturu.

Umjesto toga, francuski katolici okupili su se u crkvi Saint-Germain l´Auxerrois, koja se nalazi nekoliko stotina metara od pariške znamenitosti Notr Dama, na službi koju je predvodio nadstojnik katedrale, Patrick Chauvet, piše Gardijan.

''Nije isti osjećaj, ali to je još uvijek Božićna misa'', rekla je 16-godišnja Juliette, koja je doputovala sa svojom porodicom iz Aix-en-Provence, udaljenog 700 km."Večeras će se razmišljati o Notr Damu, to je sigurno."

 "Plakali smo od 15. aprila, a danas još više", izjavila je Parižanka Danielle, koja je prisustvovala prošlogodišnjoj misi. Ona je rekla da se osjećala kao da ju je podigao hor Notr Dama, koji je nastupio na misi.

U međuvremenu, nadstojnik katedrale rekao je da je još uvijek toliko krhka, te da postoji 50% vjerovatnoće da se neće moći u potpunosti spasiti, jer skele postavljene prije ovogodišnjeg požara prijete svodovima.

Monsinjor Patrick Chauvet rekao je da radovi na restauraciji neće početi do 2021. godine, izrazivši bol koji osjeća u srcu što se božićne službe neće moći slaviti u katedrali.

"Danas je i dalje u opasnosti", izjavio je za  AP na marginama ponoćne božićne mise. ''Biće van opasnosti kada izvadimo preostale skele''.

Katedrala iz 12. vijeka u vrijeme požara bila je u fazi rekonstrukcije, koji joj je uništio krov i urušio toranj. Jedan od najtežih dijelova čišćenja je sječa 50 000 cijevi stare skele koje se nalaze na zadnjem dijelu građevine.

"Moramo u potpunosti ukloniti skele da bismo zgradu učinili sigurnom, tako da ćemo 2021. godine vjerovatno započeti obnovu katedrale", rekao je Chauvet. "Nakon što se skine skele, moramo procijeniti stanje u katedrali, količinu kamenja koje treba ukloniti i zamijeniti."

Procijenio je da će trebati još tri godine nakon toga, kako bi bila dovoljno sigurna za ljude da ponovo uđu u katedralu, ali da će potpuna obnova trajati duže.

Zgrada je ostala otvorena za Božić kroz dva vijeka - uključujući i nacističku okupaciju u drugom svjetskom ratu, bivajući prisiljena na zatvarnje tek za vrijeme antikatoličke revolucije u kasnom 18. i početkom 19. vijeka.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odredio je raspored od pet godina da se u potpunosti sanira 800 godina stara građevina, koja ostaje zakrčena skelama i ogromnom dizalicom koja se nadvija nad njom.

Ministarstvo kulture saopštilo je u oktobru da je skoro milion evra (856 miliona funti) obećano ili prikupljeno za obnovu.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog