Nauka

Nevidljivi pečat: Fondacija Bil Gejtsa razvila sistem za nadzor vakcinacije

Nevidljiva "tetovaža" je patent napravljen od poluprovodnih malih kristala koji reflektuju svjetlost i sijaju pod infracrvenim svijetlom. Patent će biti ubrizgan uz vakcine visoko-tehnološkim mikroiglama.

Istraživači će na taj način pratiti ljude i znati da li su vakcinisani. Mikroigla će ostavljati trag mastilom, koji je vidljiv pod infracrvenim zracima.

- U oblastima gdje se kartoni vakcinacija često gube ili uopšte ne postoje, elektronska baza podataka je napredak. Ova tehnologija može da omogući brzu i anonimnu zaštitu istorije vakcinacije pacijenata. Tako ćemo biti sigurni da je svako dijete vakcinisano - izjavio je naučnik Kevin Mekhju.


​Istraživanja je finansirala "Bil i Melinda Gejts" fondacija koja se bori za iskorjenjivanje polio virusa i boginja u svijetu, prije svega vakcinacijom.

Naučnici su već isprobali patent i utvrdili da pečat na pacovima ostaje vidljiv devet mjeseci nakon ubrizgavanja, dok se na ljudskim leševima zadržava pet godina.

- Moguće je da ovaj pristup u budućnosti stvori novu bazu podataka, posebno u nerazvijenim zemljama - navodi istraživač Robert Langer.

Fondacija "Bil i Melinda Gejts" ranije je bila izložena kritikama zbog projekta vakcinacije u Indiji 2009. godine.

Tada je nekoliko škola u Telangani, koje pohađaju djeca iz tribalnih plemena, učestvovalo u istraživanju nekoliko vakcina protiv raka materice koje su primjenjene na hiljadama djevojčica od devet do 15 godina.

Djevojčice su primile vakcinu "Gardasil" protiv papiloma virusa u tri faze, pod nadzorom državnih zdravstvenih institucija. Vakcinisano je 16.000 devojčica, ali nekoliko mjeseci nakon vakcinacije mnogo njih se razboljelo, a pet djevojčica je umrlo.

Komitet za zdravlje i porodicu koji je istraživao ovo testiranje u Indiji podnio je izvještaj 2013. godine u kom je navedeno da izvođenje studije nije bilo bezbjedno. 

Istaknuto je da su grubo kršene medicinske norme i da su u mnogo slučajeva djeca davala otiske prstiju kao znak pristanka, iako nisu znali o kakvom se ispitivanju radi.

 

Izvor: RTRS

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog