Region

Vučić poručio Komšiću: "Da li treba da ukinemo Republiku Srpsku?"

Da li treba da ukinemo Republiku Srpsku, koju, inače, garantuje Dejtonski sporazum, zapitao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da treba da suspenduje Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, u cilju očuvanja mira.

To ne možemo da uradimo, poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara i istakao da je Srbija samo jedan od garanata Dejtonskog sporazuma.

„Šta mu je smetalo? Je l' deo da je Republika Srpska u BiH? To je, valjda, dejtonska stvar...? Ili, valjda, neće da postoji Republika Srpska? Mi smo rekli da se zalažemo za Republiku Srpsku i BiH, zato što se to svaki dan zalažemo. Ne razumem te ljude”, rekao je Vučić.

Predsjednik ističe da vlast u Srbiji ima fer odnos prema vlastima u BiH.

„Taj čovek (Komšić) je pre neki dan govorio da je za njega Kosovo nezavisno, ćutao sam i prećutao. Ne zato što je on veliki, a mi mali. Kažete Republika Srpska u okviru BiH i to valjda nije dobro. Da li treba da ukinemo Republiku Srpsku?”, zapitao je Vučić i dodao da to ne može da uradi.

Naglasio je ponovo da je Srbija samo jedna od garanata Dejtonskog sporazuma,  kao i da Srbija poštuje integritet BiH.

„Samo nas pustite na miru, ćutimo kada pričate gluposti o KiM i o svemu drugome i ništa vam ne odgovaramo. Ajd, pustite nas malo”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je danas da će Srbija i dalje podržavati Dejtonski mirovni sporazum i razvijati specijalne veze sa Republikom Srpskom ne da bi razbila teritorijalni integritet BiH, već da bi što bolje pomagala Srbima koji tu žive.

On je rekao Srni da je saradnja na političkom i ekonomskom planu sa BiH među prioritetima spoljne politike Srbije, naročito zbog toga što u BiH živi veliki broj pripadnika srpskog naroda i postoji Republika Srpska kao poseban entitet.

"Srbija ima posebna interes da razvija odnose sa BiH i posle konstituisanja vlasti trebalo bi da uslede i bilateralni sastanci", rekao je Dačić.

On je napomenuo da u BiH "postoje i mnogi ljude koji ne umeju da gledaju u budućnost, već u prošlost i radije bi da vode sukobe".

"Kod nas je drugačiji princip, mi želimo da se sva sporna pitanja rešavaju dijalogom, želimo da pomažemo jednim drugima i baš zato smatramo da gledamo na BiH kao na našu bratsku zemlju iz regiona", rekao je Dačić.

On je naveo i Srbija, koja je garant Dejtonskog sporazuma, smatra da taj dokument garantuje ravnopravnost sva tri naroda i oba entiteta u BiH.

 

Povezane vijesti:

Vulin: Očuvanje Republike Srpske prioritet spoljne politike Srbije

 

Izvor: politika.rs/srna

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog