Region

Свети Архијерејски Синод СПЦ: Апелујемо на посланике да не гласају за овај приједлог

У Скупштини Црне Горе посланици данас расправљају о Приједлогу закона о слободи вјероисповијести.

Неколико стотина вјерника и они који се противе приједлогу закона о слободи вјероисповијести од Саборног храма у Подгорици гдје су се окупили, кренули су, како кажу, на молебан ка Храму светог Симеона, али су заустављени на мосту испред зграде парламента, уз образложење полиције да скуп није пријављен и да им зато пролаз није дозвољен. Свештенство служи молебан испред кордона полиције.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве упутио је подршку архијерејима, свештенству, монаштву и народу да наставе одбрану својих вјерских права у Црној Гори.

"Поводом најновијих дешавања у Црној Гори, а у вези са најављеним усвајањем предлога Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве овим путем упућује подршку архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу епархијâ: црногорско-приморске, будимљанско-никшићке, милешевске и захумско-херцеговачке, да, ободрени силом Духа Светога и молитвеним заступништвом светих из рода нашега, наставе одбрану својих верских права у Црној Гори", наводи се у саопштењу.

Као што је већ речено у званичном саопштењу Светог Архијерејског Сабора, поновили су да су против приједлога Закона којим представници власти у Црној Гори желе да од митрополије и епархија Српске Православне Цркве насилно одузму цркве и манастире и њихову имовину и чијим одредбама би се укинуло неотуђиво право сваког појединца на слободу вјероисповијести и савјести.

"Имајући у виду какве све могу бити последице усвајања једног таквог Закона, апелујемо на посланике у Скупштини Црне Горе да послушају глас јерархије и верних наше Свете Цркве, који је недвосмислено и јасно изражен на два црквено-народна сабора, и не гласају за овај предлог. У исто време, подржавамо иницијативу коју је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије упутио Законодавном одбору и Скупштини Црне Горе да предложени Закон буде повучен из процедуре, чиме би се створили услови да се припреми нови, који би био у складу са стандардима савремених демократских држава и прихватљив за Српску Православну Цркву", наводи се у саопштењу Светог Архијерејског Синода СПЦ.

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog