VIDEO

Pronađena velika palata Maja kod Kankuna (VIDEO)

Arheolozi su pronašli veliku palatu koju je koristila elita Maja prije više od 1.000 godina u starom gradu Kuluba, u blizini današnjeg mondenskog ljetovališta Kankun, u istočnom Meksiku.

Kako je saopštio Nacionalni institut za antropologiju i istoriju (INAH), ostaci šest metara visoke građevine, 55 metara dugačke i 15 metara široke, ukazuju da je palata bila nastanjena u dva duga perioda između 600. i 1050. godine, javlja Rojters.

Civilizacija Maja bila je na vrhuncu između 250. i 900. godine i obuhvatala je veliko područje sadašnjeg južnog Meksika, Gvatemale, Belizea i Hondurasa.


Palata je otkrivena u istočnom dijelu arheološkog nalazišta Kuluba, ključnog prehispanskog nalazišta u današnjoj meksičkoj državi Јukatan. Kuluba je imala bilske veze s gradovima Belem i Čičen Ica, koji su bili pod njenim uticajem i dio njene trgovačke mreže i teritorije.

Pored palate, arheolozi istražuju još neka nalazišta na centralnom gradskom trgu, uključujući oltar i ostatke dvije stambene građevine, prenio je Tanjug.

INAH je saopštio i da se radi na pošumljavanju Kulube, kako bi se to istorijsko nalazište zaštitilo od vjetra i sunca.

 

Izvor: RTRS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog