Vijesti

Konaković više nije predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo

Elmedin Konaković je na konferenciji za novinare izjavio da od jutros više nije predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i da je zatražio pojačano prisustvo policije u Skupštini Kantona Sarajevo kako bi osigurao da se zakonito provode procedure smjene.

"Ja nisam više predsjedavajući Skupštine KS. Od prije pola sata je tu funkciju preuzela Danijela Kristić", kazao je Konaković, napominjući da predsjedavajući i dopredsjedavajući mogu između sebe o tome da odlučuju.

Napomenuo je kako Vibor Handžić ne može obavljati tu funkciju po Ustavu.

"Skupštinom Kantona Sarajevo predsjedava Danijela Kristić", rekao je Konaković.

Ova iznenadna odluka zamjene na poziciji predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo može se tumačiti i kao Konakovićev potez da preduhitri smjenu, s obzirom da će danas zasjedati Klub Bošnjaka u Skupštini, gdje bi mu trebala biti uskraćena podrška za članstvo u rukovodstvu Skupštine KS.

Ipak, SDA, DF i SBB imaju dovoljno ruku da Konakovića smjene iz Kolegija Skupštine KS, odnosno s pozicije dopredsjedavajućeg, bez obzira što je Kristić izabrana za predsjedavajuću.

Na mjesto Konakovića biće imenovan Mirza Čelik iz SDA tako da će Kolegij Skupštine KS činiti predsjedavajuća Danijela Kristić (NiP) i zamjenici Vibor Handžić (Naša stranka), Smiljana Viteškić (SDA) i Mirza Čelik (SDA).

Sada, kada Konaković više nije predsjedavajući, vjerovatno će i procedure ići nešto drugačije.

Prema riječima Konakovića postoji opklada da li će Vlada pasti do Nove godine.

"Imamo najave da će biti zakazana neka hitna sjednica. Mi na tu sjednicu dolazimo i prekidamo. Mi smo svi mobilni. Nisam otišao na put danas", rekao je Konaković.

"Nisu glasali za budžet, oborili su druge značajne dokumente, a onda pokušavaju nezakonito preuzeti vlast u kratkom roku", istakao je Konaković.

Dodao je kako je od njega zatraženo da bez odlaganja, a najkasnije danas do 10 sati, sazove sjednicu Skupštine koja će se održati u subotu.

"Poslovnik, u članovima poslovnika 65 i 69, kaže kako konačnu odluku o utvrđivanju hitnog karaktera Skupštine odlučuje Kolegij Skupštine", rekao je Konaković.

Naveo je kako je sazvao hitnu sjednicu Kolegija koji treba da da svoje mišljenje o karakteru hitnosti.

"Zašto su zanemarili na koji način se saziva ova vrsta sjednice", zapitao se Konaković.

Prema njegovim riječima, novi pretendenti na vlast u KS su prvo oborili budžet, pa nisu glasali za dnevni red. 

"Tamo imamo i rebalans. Nećemo o tome šta su zaustavili. Kolegij je hitno reagovao i zakazao novu sjednicu za 8. januar", istakao je on.

Dodao je kako su reagovali hitno i u skladu sa zakonom.

"Privremeno finansiranje je 8. januara. Zakazali smo sjednicu za 16. januar. Postoji način na koji se vrši smjena vlade", rekao je Konaković, dodavši da su jasno propisane procedure.

Upozorio je da je riječ o ozbiljnim kršenjima zakona. 

"Mi smo prilikom polaganja zakletve obavezali se da ćemo poštovati ustav. Oni nemaju većinu u kolegiju i tom im pravi problem. Niko ništa ne želi zaustaviti. Možda imaju sumnju između sebe, možda nisu isplatili zastupnike... Ali ne može nezakonito", poručio je Konaković. 

Prema njegovim riječima, biće nasilnih pokušaja preuzimanja Skupštine.

"Zatražio sam pojačano prisustvo policije. Instituciju ćemo zaštiti institucionalno", istakao je on.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog