Svijet

Sinod RPC: Usvojeni zakon "čin podrške raskola slabljenjem kanonske Crvke"

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozvao je sve pomjesne crkve da podrže kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, navodi se u poslanici patrijarha i sinoda objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije.

„Obraćamo se svim pomjesnim pravoslavnim crkvama da podrže kanonsku crkvu u Crnoj Gori. Opasnost koja se nadvila nad njom niko od nas ne treba da shvati kao daleku ili tuđu. Ono što danas pokušavaju da nametnu vjernicima u Crnoj Gori sutra može snaći svaku crkvu“, navodi se u poslanici.

Arhijereji Ruske pravoslavne crkve nazvali su zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u Crnoj Gori, „činom podrške raskola slabljenjem kanonske Crkve i pokušajem da se ona stavi u ponižavajuću i opasnu zavisnost od države – tim prije nepravednu, jer je Crna Gora sekularna država“.

„Samovoljno i ilegalno upadajući u oblast kanonskog prava vlasti zemlje negiraju očigledan i lako dokaziv kontinuitet kanonske Crkve, insistirajući na njenoj preregistraciji, čime se Crkva stavlja van pravnog okvira i postavlja pod udar agresivnog nacionalizma“, ističe se u poslanici.

Sinod je takođe apelovao na svjetsku zajednicu da spriječi kršenje prava vjerskih zajednica u Crnoj Gori, podsjetivši da je Evropska komisija za demokratiju putem prava ranije postavile ozbiljne primjedbe na novi zakon o vjerskim slobodama.

„Očigledno je da se ovim zakonodavnim aktom ignoriše volja značajnog dijela stanovništva u zemlji“, ocjenjuje Sinod i dodaje da „treba istaći da je državno rukovodstvo zemlje zapravo grubo prekršilo princip odvajanja vjerskih zajednica od države, formalno utvrđen članom 14. Ustava Crne Gore, i koje se otvoreno upustilo u stvaranje 'nove crkve' koja bi služila njihovim političkim interesima“.

U poslanici Sinod poziva vlasti ove balkanske države da revidiraju politiku koju vode, „da se saberu i umjesto mitskih ‘velikosrpskih šovinista’ u pravoslavnim vjernicima vide svoje dedove, očeve i majke, braću, sestre i djecu“.

Skupština Crne Gore je ranije većinom glasova vladajuće koalicije usvojila zakon o slobodi vjeroispovijesti i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Srpska pravoslavna crkva plaši se da će nakon usvajanja ovog zakona početi oduzimanje srpske crkvene imovine i njena predaja nepriznatoj u pravoslavnom svetu crnogorskoj „autokefalnoj“ crkvi.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve pozvala je vjernike u Crnoj Gori da učestvuju u saboru 21. decembra u Nikšiću. Ispred sabornog grama Svetog Vasilija Ostroškog u centru grada okupilo se oko šest hiljada ljudi. Učesnici su tražili od države da potpiše sporazum sa Srpskom crkvom, odustane od oduzimanja njene imovine i vrati ili nadoknadi ono što je ranije oduzeto.  

 

Izvor: sputnik.news
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog