Svijet

Ministarka porijeklom iz BiH u novoj austrijskoj vladi?

U novoj austrijskoj vladi, koja bi trebalo da položi zakletvu početkom januara, na ministarskoj poziciji bi mogla da se nađe i političarka porijeklom iz Bosne i Hercegovine Alma Zadić iz redova Zelenih.

Narodna partija Austrije (OVP), mandatara za sastav nove vlade Sebastijana Kurca, i stranka Zelenih ušle su u finale koalicionih pregovora, a do kraja nedjelje trebalo bi da se utanače posljednje tačke.

Prema pisanju medija, OVP će, pored mjesta kancelara koje će zauzeti Kurc, dobiti osam ministarstava – finansije, unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane, poljoprivrede, obrazovanja, privrede i bez portfelja.

Zeleni će dobiti vicekancelara sa nadležnostima za sport i javnu upravu, te ekologiju, a u taj resor će biti objedinjeni i saobraćaj, infrastruktura i verovatno energetika, a dobiće i pravosuđe, socijalna pitanja, zdravstvo, pitanje žena ili kulturu.

Austrijski mediji pišu da će Ministarstvo pravosuđe preuzeti Alma Zadić iz redova Zelenih, rođena Tuzlanka koja se sa roditeljima, tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, preselila u Austriju gdje se i školovala.

Nakon završenih studija prava 2007. godine u Beču, ona je praksu prošla u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Školovala se i u SAD, posle čega je završila i doktorat prava u Austriji.

Od 2017. godine bila je poslanik u austrijskom parlamentu, najpre za listu "Pilc", a na prošlim izborima kandidovala se za Zelene.

Poznata većina novih ministara 

Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzima Karl Nehamer, blizak saradnik Kurca, a odbrane Klaudia Taner, koja je do sada bila direktorka Saveza poljoprivrednika Donje Austrije.

Gernot Blimel, još jedan blizak saradnik Kurca, u novoj vladi biće ministar finansija.

Ministarstvo poljoprivrede ponovo će preuzeti Elizabet Kestinger, a Ministarstvo zaštite životne sredine i saobraćaja vodiće Leonore Gevesler.

Ministar za socijalna pitanja biće Rudi Anšober, dugogodišnji član Zelenih.

Ministarka bez portfelja, koja će biti nadležna za agende Evropske unije, biće Karoline Edštadler, a ministar obrazovanja biće ponovo Hajnc Fasman.

Ministarka za pitanje žena biće najverovatnije Eva Blimlinger, bivša rekortka univerziteta.

Ministarstvo privrede preuzeće Margarete Šrambek, koja će u svom resoru morati da se bavi i digitalizacijom.

Što se spoljnih poslova tiče pominju se dva imena, aktuelni ministar Aleksander Šalenberg i Peter Launski-Tifental.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog