Svijet

Kremlj objavio ekskluzivne fotografije i snimke posvećene obilježavanju 20. godina Putina na vlasti (FOTO)

Specijalni arhivski materijali, posvećeni obilježavanju 20. godišnjice ruskog predsjednika Vladimira Putina na čelu države, objavljeni su na zvaničnom sajtu Kremlja.

„Pres-služba predsjednika je pripremila album koji čine arhivski snimci i fotografije koje su privatni fotografi i operateri zabilježili za ovih 20 godina“, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Kako je saopšteno, objavljeno je 600 fotografija i 100 video-snimaka.

Peskov je istakao da su materijali objavljeni na sajtu 20.kremlin.ru u rubrici „Putin. 20 godina“.

„To nije hronika, niti letopis, to nije potpuna istorija. To su najupečatljivije fotografije i video-snimci. Nešto od toga je objavljivano, ali je vjerovatno već zaboravljeno, a nešto će biti objavljeno prvi put“, naglasio je Peskov.


On je naveo da će, između ostalog, biti objavljeno prvo novogodišnje obraćanje Putina, snimci na kojima se vidi kako su predsjednici Rusije i Ukrajine zajedno u Sevastopolju obilježili dan Vojno-pomorske flote, pregovori Putina na pomorskoj vojnoj bazi u Italiji i slično.

Potrebno je oko 2,5 sata da se pregleda sav materijal.

Za sada su dostupni materijali koji su nastali do 2004. godine, a u narednim nedjeljama će biti objavljene i preostale fotografije i video-snimci.

Prve arhivske fotografije i video-snimci prikazuju imenovanje Putina na mjesto vršioca dužnosti predsjednika Rusije.

„Boris Jeljcin najavio je ostavku sa mjesta predsjednika Rusije“, navodi se u opisu video-snimka, u kome je zabilježeno kako Jeljcin daje ostavku.


Fotografija Vladimira Putina i Žaka Širaka 

U tom bloku arhivskih dokumenata može se vidjeti i fotografija na kojoj Jeljcin, u prisustvu patrijarha moskovskog i cijele Rusije Alekseja II, predaje Putinu ukaz o ostavci. Na fotografijama je zabilježena i predaja nuklearnog kofera, primjerak Ustava i slično.

„Novi status Vladimira Putina uneo je određene izmjene u njegov raspored“, piše ispod fotografije, na kojoj Putin i Jeljcin zajedno napuštaju Kremlj, nakon ostavke prvog predsjednika Rusije.

Već u februaru je na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a postignut dogovor o obnavljanju kontakata između Rusije i NATO-a.

Kako se ističe, jedan od glavnih izazova za Putina u prvim godinama na vlasti bila je situacija na Sjevernom Kavkazu.

„Teroristički napadi, potapanje podmornice ’Kursk‘ i druge nevolje ostavile su crni trag u istoriji dvijehiljaditih godina. Ali sve probleme treba pažljivo rješavati, i truditi se da se te tragedije ne ponove“, navodi se na sajtu.

Među arhivskim materijalima su i fotografije ruskog predsjednika sa njegovim kućnim ljubimcem — psom Koni, koju mu je poklonio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Na sajtu su predstavljene i fotografije Putina sa premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom, predsjednikom Ukrajine Leonidom Kučmom, predsjednikom SAD Bilom Klintonom, rimskim papom i mnogim drugim poznatim ličnostima.

Na sajtu su objavljene fotografije ruskog predsednika u neformalnom okruženju — na pecanju, tokom plivanja sa delfinima i slično.

 

Izvor: sputnik.news
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog