Vijesti

Savčić: Moja snaga je u istini!

„Ja sam potpuno uvjeren u svoju nevinost. Moja snaga je u istini, materijalnim dokazima i mnogim drugim stvarima. Ja sam spreman da svojom slobodom platim slobodu svih drugih nedužno optuženih“, rekao je za Frontal predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić komentarišući nedavno podignutu optužnicu protiv njega od strane Tužilaštva BiH.

Naime, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu zbog pomaganja u genocidu u Srebrenicu protiv Savčića koji se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitno motorizovanog puka Vojske Republike Srpske i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Anonimni izvor Frontala: Tužilaštvo BiH pod punom kontrolom bošnjačkih političara!

Da se radi o klasičnoj političkoj optužnici, potvrdio je i izvor Frontala koji je insisitirao na anonimnosti. On je naglasio da je Tužilaštvo BiH pod punom kontrolom bošnjačkih političara te da se srpski tužioci boje uzeti bilo kakav predmet koji bi ih mogao dovesti u nezavidan položaj.

„Poznato je da su istražitelji, kad su vršene predistražne radnje za generala Savčića, naišli na jednog muslimana, učesnika u ratu, koji im je ispričao jednu anegdotu. Navodno je njegova jedinica zarobila jednog srpskog vojnika i kad su saznali da mu je Savčić komandant, vratili su ga u njegovu jedinicu jer su bili sigurni da nije činio zločine. Osim toga i Serž Bramerc, glavni Haški tužilac, potvrdio je da se general Savčić ne sumnjiči ni za kakvu nezakonitu aktivnost, iako je kao visokorangirani oficir bio podvrgnut provjerama. Tužilaštvo BiH se nalazi pod punom kontrolom bošnjačkih političara i ovo je klasična politička optužnica. Srpski tužioci se  boje uzeti bilo kakav predmet koji bi ih mogao dovesti u nezavidan položaj, ali i nemaju podršku srpskih političara. Tamo postoji samo jedan častan tužilac iz reda srpskog naroda, ali i svi  ostali samo gledaju svoja posla i ćute“, kazao je anonimni izvor za Frontal.

Savčić je za Frontal naglasio da su optužbe netačne i izmišljene.

„To je sve potpuno netačno i potpuno izmišljeno. Ne znam kako bih još i kojim riječima ovo opisao. Ovih dana sam dobio mnogo poruka podrške. Posebno me obradovao jedan mejl od jednog američkog advokata koji je ekspert za Srebrenicu, koji kaže da je šokiran viješću da je protiv mene pokrenuta optužnica za Srebrenicu jer kako je napisao „Vas tamo nigdje nema“. I to je i istina. Pogledajte vrijeme kada je to objavljeno, 31. 12. u popodnevnim časovima. Kao da neko ima tačno određenu normu koliko to optužnica mora da se podnese i koliko istraga se vrši. I onda postavite pitanje gdje je tu pravda i šta je krajnji cilj? Ja sam mnogo puta isticao da jedino istina može da vodi ka pomirenju, a pomirenje je uslov za bilo kakav život na ovom prostoru“, kazao je Savčić.

On smatra da postoje brojni razlozi za podizanje optužnice a kao jedan od njih navodi to što je sve vrijeme „zadirao“ u rad tužilaštva zbog njihovog neprofesionalizma i pristrastnosti koja ima „nacionalnu boju“, te se nastoje praviti nekakvi opreki balansi ali na štetu srpskog naroda jer se preko tih optužnica i presuda želi utvrditi drugačiji karakter od onoga kakav je on stvarno bio.

„Vjerovatno je jedan od razloga i to što sam, a želim da naglasim sa velikim zadovoljstvom, radio i kao član tima odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, odnosno kao šef istražnog tima po rješenju sekretarijata Haškog tribunala. Pa da li neko misli da su Ujedinjene nacije toliko neprofesionalne i toliko neodgovorne da to dozvole nekome za koga postoji osnova sumnje da je nešto uradio. Ja čak imam i Rješenje o tom postavljenju od Haškog tribunala i jedno pismo koje je upućeno dr Karadžiću od strane Tribunala kada su bila u pitanju postavljenja nekih drugih da ojačamo tim odbrane u nekoj fazi i predloženi su nam neki drugi kandidati, a onda smo uložili žalbu na to i obratio sam se svojim ratnim drugovima kako „ja nisam sporan a oni su sporni“, a odgovor je bio ovakav:  „Zato što se za 65. zaštitini motorizovani puk apsolutno ne vezuje nijedna kriminalna radnja u proteklom ratu. Zato, kada sve to pogledate pitanje je zašto sve ovo?!“, objašnjava general Savčić.

„Protiv neistina ću se boriti na argumentovan način“


(General Milomir Savčić)

Savčić je za Frontal ispričao sva dešavanja vezana za lokaciju Nova kasaba koja se spominje u optužnici i kazao da očekuje da uskoro bude pozvan kako bi se izjasnio pred sudom u vezi sa optužnicom.

„Tu sada postoje procesne radnje koje su predviđene zakonodavstvom i očekujem da ću vrlo brzo biti pozvan da se izjasnim pred sudom za postupak u vezi sa tom optužnicom, mada sam ja u izjavi koju sam dao tužiocu naveo da je sve što je tamo navedeno potpuna izmišljotina. Mi smo na tom mjestu, a radi se o lokaciji Nove kasabe napadnuti u jutarnjim časovima 13. jula od pripadnika 28. Divizije Armije BiH koja se probijala na pravcu Srebrenica-Tuzla. Prethodno nismo bili apsolutno uključeni u bilo kakva dejstva, jer smo bili angažovani na Treskavici u izvođenju borbenih dejstava. Dakle, na pojačanom obezbjeđenju komandnog mjesta u Crnoj rijeci gdje smo 26. juna 1995. godine napadnuti na tom komandnom mjestu gdje smo imali šest mrtvih i veći broj ranjenih. Napadnuto je selo Višnjica u opštini Milići koje je potuno spaljeno i gdje je sve pobijeno, i još trinaest drugih objekata. Ja nakon toga saniram posljedice tog napada, onda on obrne potpuno tu priču i kaže da sam ja napao njih, a on došao u moju kuću, u tu veliku dubinu teritorije Republike Srpske. To je nečuveno. Mene potpuno iznenađuje neprofesionalizam i niska svijest postupajućeg tužioca koji kaže „pa znate svako radi svoj posao“. Radite vi svoj posao ali radite profesionalno“, istakao je Savčić i dodao:

„Ja sam potpuno uvjeren u svoju nevinost. Moja snaga je u istini, materijalnim dokazima i mnogim drugim stvarima. Ja sam spreman da svojom slobodom platim slobodu svih drugih nedužno optuženih. Ako treba svojom glavom da platim nešto što treba platiti i da ovaj narod živi u miru. Ali protiv neistina ću se boriti na vrlo argumentovan način i drago mi je što su i moji saradnici iz predmeta predsjednika Karadžića, čuveni advokati poput Pitera Robinsona, Gorana Petronijevića, Marka Sladojevića na raspolaganju da se uključe u taj predmet i da ih „demaskiraju“ strukom, znanjem i dokazima.“

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić naglasio je da su svi ratni zarobljenici bili potpuno tretirani u skladu sa Konvencijama o zaštiti ratnih zarobljenika.

 „Ti ljudi su se sami predavali, u nama su vidjeli spas, prebačeni su u Bratunac i predati vojnoj jedinici i tu se završava sva priča o ulozi Zaštitnog puka i njegovih pripadnika. Ričard Batler, vještak za Srebrenicu u Hagu, rekao je da se  samo manji dio jedinice zaštitnog puka u to vrijeme nalazio u Novoj kasabi, a radilo se o 12 ljudi“, objasnio je Savčić.

Optužnica protiv generala Milomira Savčića naišla je na reakcije brojnih političara u Republici Srpskoj koji imaju jedinstven stav a to je da da se radi o udaru na institucije i pojedince u svrhu slabljenja Republike Srpske te da je sve politički motivisano.

“Čak i da ne govorimo o vremenskom okviru od četvrt vijeka i o tome ko je general Savčić, treba tražiti odgovor na jednostavno pitanje: Na osnovu čega se podiže optužnica protiv čovjeka koji je prošao sve dugotrajne i temeljne provjere Haškog tribunala i na osnovu dokazane čiste biografije bio sastavni dio nekoliko timova odbrane, te svjedok u više haških procesa? Sem proste pakosti i plana udara na institucije i pojedince u svrhu slabljenja i ponižavanja Republike Srpske ne vidim druge razloge", kazala je Sonja Karadžić-Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine RS.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović podsjetio je da je u BiH bio građanski rat te da svaki zločin zaslužuju jednaku osudu, a bilo ih je na svim stranama.

“Ovo je nepotrebno i politički motivisano. Nakon toliko godina, četvrt vijeka prošlo od rata a nastavljati sa ovakvim optužnicama je sramotno za pravosuđe BiH. Ništa ne rade po pitanju korupcije, obziljnog kriminala, samo se bave optuživanjem uglavnog jednog srpskog naroda. Juče sam lično razgovarao sa generalom Savčićem i zajednička su očekivanja da u pravednom postupku sve ovo bude odbačeno. Nema pravog pomirenja u BiH dok se ne pokuša kolektivno manipulisati sa osjetljivim pitanjima žrtava rata i tu je Tužilaštvo BiH skroz zakazalo. U BiH je bio građanski rat, i svaki zločin zaslužuje jednaku osudu i za svaki se treba utvrditi individualna odgovornost a bilo ih je na svim stranama”, rekao je Borenović za Frontal.


(Branislav Borenović/ Nastavljati sa ovakvim optužnicama je sramotno za pravosuđe BiH)

Podršku generalu Savčiću uputio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je naglasio da je optužnica potvrda da Tužilaštvo BiH i dalje smatra da je samo jedan narod imao žrtve, dok Pravda za srpske žrtve vise nije samo spora, nego nedostižna. Dodik je izrazio i uvjerenje da Savčić nema ništa sa optužnicom i da će i u eventualnom procesu uspjeti da dokaže da se časno borio za odbranu svog naroda.

Vijest o podignutoj optužnici protiv generala Savčića posebno su osudili pripadnici 65. Zaštitnog motorizovanog puka koji su istakli da je to uvreda I da ta jedinica nije učestvovala u nečasnim radnjama te nije vršila ratne zločine, a poštovala je Međunarodno ratno pravo i normativnu regulative međunarodno priznatu.


Oni su u saopštenju istakli da je velike zasluge za to imao starješinski kadar na čijem je čelu bio upravo ratni komandant Milomir Savčić.

“Dokaz za to je da niti jedan pripadnik Jedinice nije procesuiran do danas pred domaćim i međunarodnim sudovima. To je potvrdio i Tribunal u Hagu zvanično dajući saglasnost da general Savčić bude dio tima za odbranu Radovana Karadžića, a samim tim da 65. zmtp i njegovi pripadnici nisu učestvovali u činjenju ratnih zločina i kršenju međunarodnog ratnog prava”, stoji u saopštenju.

 

Frontal/Danka Savić

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog