Region

Вучић: Борићемо се истином, не оружјем!

Предсједник Алекандар Вучић и патријарх Иринеј састали су се у Патријаршији и разговарали о ситуацији у Црној Гори насталој након усвајања спорног закона о слободи вјероисповијести.

Састанак патријарха Иринеја и Александра Вучића одржан је у згради Патријаршије. Са предсједником су на састанку били и министар спољних послова Ивица Дачић и генерални секретар предсједника Никола Селаковић.

Очекује се да се патријарх Иринеј током дана састане и са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и епископима.

До састанка је дошло дан након што је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, по инструкцијама Министарства спољних послова, одбио да прими протестну ноту црногорског МСП-а. 

Готово истовремено је и отправник послова Амбасаде Црне Горе у Србији одбио да прими ноту српског МСП-а.

Предсједник Вучић и патријарх Иринеј већ су једном разговарали о ситуацији у Црној Гори, када су поручили да након изгласавања спорног закона о слободи вјероисповијести "ствари у Црној Гори треба смиривати".

Вучић је тада пренио и размишљања патријарха да се у наредном периоду формира стручна међународна комисија која би могла да у међународним организацијама на најбољи начин да штити интересе српске цркве и народа у Црној Гори.

Због усвајања закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори се данима одржавају молебани и литије, а према процјенама Митрополије црногорско-приморске јуче увече се широм земље окупило неколико десетина хиљада људи. 

Предсједник Александар Вучић је након састанка поручио да неће ићи у посјету Црној Гори. 

"Донео сам ту одлуку зато што сам сигуран да би било изазивања сукоба, а ја сукобе нећу", нагласио је Вучић и додао да ће све српске институције и удружења подржавати десет пута више него до сада.

Александар Вучић је донио одлуку да неће ићи у Црну Гору и са тим се сагласио патријарх Иринеј, са којим је данас разговарао. 

Вучић је указао да је имао намјеру да иде у Црну Гору и да је патријарх благословио његову посјету и истакао да му је драго што брине о нашем народу.

Указао је да нико не може да му забрани да дође у неку цркву. "А онда сам схватио да то није по вољи црногорском режиму", рекао је Вучић.

"Почели су да пуштају у медије како ће то да изазове крвопролиће, немире, хаос, питао сам се да ли је могуће да моја једна посета храму може то да изазове", истакао је Вучић и додао да је имао намјеру да посјети Пљевља.

"Донео сам ту одлуку зато што сам сигуран да би било изазивања сукоба, а ја нећу сукобе не због тога што их се ја плашим, за себе се ничега не плашим, већ зато што знам да би неки то искористили да нашкоде српском народу у Црној Гори", нагласио је Вучић.

Упутио је поруку Србима у Црној Гори.

"Ми смо јединствен народ и никоме нећемо дозволити да нам уништи ни прошлост ни будућност нити да нам сатре огњишта мирно нити на било који други начин. Борићемо се истином, не оружјем, не лажима којима се они служе. Борићемо се само истином и желећемо разговоре са њима, јер они су наша браћа, али мораће они да поштују и своју браћу", поручио је Вучић.

Истакао је и да ће подржавати српски народ у Црној Гори.

"Све институције српског народа, од Матице српске, свих наших институција и удружења подржаваћемо десет пута више него до сада, Не можете нам ништа, то су светски стандарди. То ћемо јавно да радимо, то ћемо све јавно у буџет да убацимо", рекао је Вучић.

 

Извор: ртс.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog