Svijet

Kurc: Ne smijemo dozvoliti da nas Erdogan ucjenjuje!

Mandatar za sastavljanje nove austrijske vlade Sebastijan Kurc izjasnio se za oštrije djelovanje protiv Turske po pitanju migrantske politike.

Kurc je, u intervjuu njemačkom dnevniku "Bild", kazao da sporazum sa Turskom ne funkcioniše dovoljno i da je Grčka zaslužila punu podršku.

"Ne smijemo dozvoliti da nas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ucenjuje. U njegovoj zemlji tlače osobe koje politički drugačije razmišljaju, neprestano se zatvaraju novinari, i Turska pokušava da koristiti izbjeglice i migrante kao oružje", podvukao je on.

Kurc smatra da treba izvršiti pritisak na Tursku, dodajući da EU ima mnoge mogućnosti za to i da o tome treba razmisliti.

Upitan da li to znači i sankcije on je kazao da o tome treba najpre razgovarati preko svih diplomatskih kanala.

"Međutim, mislim da Turska mora biti svjesna da EU ima mnogo mogućnosti da reaguje i da ne dozvoljava da je neko ucjenjuje", naglasio je Kurc.

Upitan da li se granica na moru može zaštititi Kurc je odgovorio da se ona može i treba zaštititi.

"Možemo se pobrinuti da izbjeglički čamci uopšte ne pristaju, možemo ljude koji su spašeni vratiti u zemlju iz koje su došli. Pogledajte Egipat. Iz te zemlje je dolazilo na hiljade izbjeglica, a danas više niko, zato što postoji funkcionišući sistem", objasnio je on.

Kada je riječ o Libiji, Kurc smatra da EU sa međunarodnim organizacijama treba bolje sarađivati i stvoriti smještaje dostojnim čovjeka, te da mora sve činiti kako se migranti iz drugih afričkih zemalja ne bi uputili u Libiju.

"Kada jednom dođu u Libiju mnogi su izloženi ropstvu ili ubistvu. Taj sistem ne smijemo dozvoliti", rekao je on.

Najavio je da će kao šef nove vlade nastaviti da se bori da tema migracije bude usmjerena u pravom smijeru, jer je to potrebno za Evropu i zato što ovaj kontinent ima hrišćansko-socijalnu odgovornost.

"Ne smije postojati sistem u kojem krijumčari ljudi zarađuju na patnji ljudi", poručuje Kurc.

"Što se aktuelne situacije oko Irana tiče on je, na pitanje da li očekuje terorističke napade, rekao da ta opasnost naravno uvijek postoji.

Ukazao je da zbog situacije najviše trpi Izrael, koji je u regionu u kojem postoje stalne tenzije i da zbog toga ta država zaslužuje punu podršku.

"Naša je obaveza ne samo da pazimo da nema napada u Evropi, već i da učinimo sve da Izrael može opstati u ovom regionu punom kriza", naglasio je on.

Napad SAD na iranskog generala, prema njegovim riječima, je bila reakcija na iransko djelovanje i ponašanje te zemlje u vremenu prije tog događaja.

"Bilo je neprestanih napada na američke diplomate i ustanove. Zbog toga se to mora ocijeniti kao ono što jeste, a to je reakcija. Međutim i pored toga je važno da situacije ne eskalira dalje i trebalo bi iskoristiti krizni mehanizam koji postoji u sporazumu sa Iranom", rekao je Kurc.

 

Izvor: b92
Foto: bild.de
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog